Зимни гуми, нови и втора употреба-размисли и страсти!
- dimkar
- потребител
- Регистриран: 03 мар 2007, 23:21
- Модел на автомобила: Nissan
- Status: Извън линия
Re: Зимни гуми - Мнения, препоръки и коментари!
И аз съм готов с гумите за зимата. На Фиестата взех ето тези:
.
Цената им за размер 165/70/13 е 71 лв. Бас държа, че по нищо няма да отстъпят на далеч по-скъпите си събратя.

Цената им за размер 165/70/13 е 71 лв. Бас държа, че по нищо няма да отстъпят на далеч по-скъпите си събратя.

-
- потребител
- Регистриран: 25 юли 2005, 17:33
- Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.8 дизел-1998 г.
Като визия са уникални. Супер! Дано захапват добре.
- backstage1978
- потребител
- Регистриран: 03 авг 2011, 15:54
- Модел на автомобила: Mondeo МК2 Ghia X 2.0
здравейте колеги
С риск да ме критикувате ще споделя че вчера си купих 4 зимни гуми BFGoodrich 195/60/15 втора употреба карани са много малко още са с бодличките по тях..гумите определено са хубави,меки са и много добре возят (вече ги сложих) искам да препоръчам продавача тъй като съм много доволен (даде ми ги за 285 лв с монтажа!а наистина са си направо нови) който не разполага с достатъчно средства за нови гуми може да му е от помощ.има още доста от тях както и 185/70/14 http://gumata.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
С риск да ме критикувате ще споделя че вчера си купих 4 зимни гуми BFGoodrich 195/60/15 втора употреба карани са много малко още са с бодличките по тях..гумите определено са хубави,меки са и много добре возят (вече ги сложих) искам да препоръчам продавача тъй като съм много доволен (даде ми ги за 285 лв с монтажа!а наистина са си направо нови) който не разполага с достатъчно средства за нови гуми може да му е от помощ.има още доста от тях както и 185/70/14 http://gumata.com/" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
- pepy1
- Модератор
- Регистриран: 18 май 2005, 22:38
- Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел - Местоположение: шоп от Младост-4
- Контакти:
честно казано 95% от гумите са скъпи за годините си !
дот **03-**09 на тази цена е неприемливо за мен
ето и пример 18ка гума от 2003г. -100 лв.бр.
2бр gumi 225/40/18 Michelin, Dot 4003. 6-7мм грайфер, 100лв/бр
http://abtomoto.wgsucher.de/downloads/tire_dot_age.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
дот **03-**09 на тази цена е неприемливо за мен
ето и пример 18ка гума от 2003г. -100 лв.бр.
2бр gumi 225/40/18 Michelin, Dot 4003. 6-7мм грайфер, 100лв/бр
http://abtomoto.wgsucher.de/downloads/tire_dot_age.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
времето е като парите-никога не стига
- chefo_ukr
- потребител
- Регистриран: 15 юни 2008, 09:30
- Модел на автомобила: ФОРД МОНДЕО 2.0ТДДИ
Смятай това е 8 годишна гума,дали не станала твърда като пластмасаpepy1 написа:честно казано 95% от г..........

Аз залжих тази зима на ГУДИЪР УГ8 205/55-16 ще ги видим.Иначе по ми харесваха ДЪНЛОПА 4д като шарка
- TZahariev
- потребител
- Регистриран: 29 юни 2011, 01:14
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDDI
Колеги, препоръчайте ми зимни гуми за размер 195/60/15 с цена на комплекта до 500 лв. и къде да ги намеря в София. Смятам да си взема 4 нови зимни гуми и за момента това е бюджета, с който разполагам. Разгледах доста мнения за различни гуми, но дилемата все още е на лице. Главно съм се ориентирал към LASSA Snoways Era 2.
Голяма част от вас вече са сложили зимните обувки и сте наясно как вървят цените тази година, а и имате впечатления от различни марки, затова ще ви бъда благодарен, ако ми дадете съвети.
Голяма част от вас вече са сложили зимните обувки и сте наясно как вървят цените тази година, а и имате впечатления от различни марки, затова ще ви бъда благодарен, ако ми дадете съвети.
Най-"обичам" сектанти и разбирачи, които побългаряват!
- autobg
- потребител
- Регистриран: 03 авг 2009, 19:45
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2002 с летни жанки
Ще карам 3-та зима със Sava Eskimo S3, мисля, че е много добра гума, а с оглед на факта, че зимата качвам де що планина има, си е направо перфектна. В момента тези гуми са на цена 112 лева в Diana, но спокойно може да се намерят и на по-ниска цена.TZahariev написа:Колеги, препоръчайте ми зимни гуми .................
Поздрави
- Яким
- потребител
- Регистриран: 19 ное 2009, 14:31
- Модел на автомобила: Focus MK1 facelift 1.8 `04г. Tdci . 100к.с (триврат)
- Контакти:
И аз миналата година си взех Sava Eskimo S3 и колата се държеше много стабилно с тях зимата. Не съм пробвал други, но тези са много добри за цената си, според скромния ми опит. Още не съм ги сложил тази година.
Как мислите, дали е време вече да се слагат зимните гуми или трябва още малко да позахладнее?
п.п. Малко шумнички са, ама не чак толкова че да е неприятно (освен на магистрала Тракия на места има един много грапав асфалт - и там шумът е гадничък вече)
Как мислите, дали е време вече да се слагат зимните гуми или трябва още малко да позахладнее?
п.п. Малко шумнички са, ама не чак толкова че да е неприятно (освен на магистрала Тракия на места има един много грапав асфалт - и там шумът е гадничък вече)
Последна промяна от Яким на 06 яну 2012, 17:09, променено общо 1 път.
-
- потребител
- Регистриран: 08 апр 2011, 18:51
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 16v
Колеги тези размери ги дават за форд фокус 1999г. 1.6
185/65 Ʀ 14 86 T
195/60 Ʀ 15 88 T / H -
195/55 Ʀ 15 85 T / H
205/50 Ʀ 16 87 H
Може ли вместо 195/60 Ʀ 15- да са 185/60/15 или 185/65/15
Или, какъв друг размер за 15-ки може да се използва освен дадените по книжка?
Благодаря!
185/65 Ʀ 14 86 T
195/60 Ʀ 15 88 T / H -
195/55 Ʀ 15 85 T / H
205/50 Ʀ 16 87 H
Може ли вместо 195/60 Ʀ 15- да са 185/60/15 или 185/65/15
Или, какъв друг размер за 15-ки може да се използва освен дадените по книжка?
Благодаря!
- TZahariev
- потребител
Може 185/65 /15 защото те са най-близки до 195/60/15 (+7 мм. разлика във височина и -1 км показание на скоростомера). Обаче има едно голямо НО оригиналните джанти на фокусите (с 15-ки) са широки 6.5 инча и минималната ширина гуми за тези джанти е 195 като следващите ширини които могат да се монтират (без да бъде засеганта сигурността и да се спазят техн. изисквания, така че да бъде безопасно и както трябва) са 205 и 215.kingralf написа:Колеги тези размери ги дават за форд фокус 1999г. .......
Основно правило и изискване е разликата между ширина на джанта и гума да е не по-малко от 30 мм.
Реално погледнато 185 също могат да се монтират на тези джанти, получава се но риска при рязък звой, неравност или комбинация от двете и др. подобни да ти изметне някоя от гумите го има и е голям. Проблема е, че двете ширини са по-близки от допустимите разлики и при надуването 185 гумите не могат да прилепнат толкова добре към джантата (силата на натиск е по-малка и дори самата гума се разпъва повече от обикновено). Ако обаче си сигурен, че няма да предприемаш никакви резки маневри през зимата караш бавно, леко и не влизаш в дупки не мисля че ще е чак толкова фатано да сложиш 185. Не знам обаче дали има някой от нас, който може да изпълни на пракртика това особено през зимата със скритите под вода дупки и др. прекрасни родни бонуси

Дано съм ти бил полезен

- TZahariev
- потребител
Относно избора на зимни гуми аз в крайна сметка се спрях на BF Goodrich G-force Winter 195/60/15 4бр. за по 115 лв.(без монтаж)
Чакам ги да пристигнат тази събота и да се преобуваме с фокусника
Това са въпросните гуми
П.П. Ако някой е карал с такива ще се радвам да сподели мнение!
Чакам ги да пристигнат тази събота и да се преобуваме с фокусника

Това са въпросните гуми

П.П. Ако някой е карал с такива ще се радвам да сподели мнение!
-
- потребител
Благодаря колега за полезната информация!TZahariev написа:Може 185/65 /15 защото те са най-близки до 195/60/15 (+7 мм. разлика във височина и -1 км показание на скоростомера). ..............kingralf написа:Колеги тези размери ги дават за форд фокус 1999г. 1.6........
Ще сложа 195/60/15
и аз ги гледах тези гуми които ти си купил Bf goodrich G-force winter 195/60 R15 но още се колебая м/у тях и Gislaved Euro*frost 5 195/60 R15
Поздрави
П.С.
Колеги не се дрънкайте за глупости кой крив кой прав.Да има обмен на информация и то положителна е най- добре! Хайде със здраве...
- TZahariev
- потребител
Забравих да уточня обаче, а и да те попитам, че говоря за летите джанти. Ако си със стоманени те са 6 инча широки (специално го проверих преди малко) и на тях могат да се сложат и 185/65/15 напълно безопасно и в унисон с всички технически изисквания. Аз зимата си карам със стоманените, но въпреки това слагам 195 (каквито са ми и летните), защото ми се струва по-стабилна, с по-добро управление и спирачен път, а разлика в сцеплението на сняг не усещам. Това си е мое лично мнение разбира се, но и разликата в цената на едните и другите е в рамките на 10 лв.
Ето тук съм пуснал доста неща на тема джанти (не бях предвидил че с теб ще си говорим и за гуми
) http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=7&t=45105" onclick="window.open(this.href);return false;
П.П. Ако не бързаш много с покупката утре като пристигнат и ги сложа ще ти кажа как ми се виждат (въпреки че няма сняг и вода, но поне за качество на каучука и впечатления на суха настилка) А от Gislaved-а нямам лични впечатления. Не ми говори добре, че ги продаваха на промоция в Метро, но пък и това може да се тълкува по много различни начини.
Ето тук съм пуснал доста неща на тема джанти (не бях предвидил че с теб ще си говорим и за гуми

П.П. Ако не бързаш много с покупката утре като пристигнат и ги сложа ще ти кажа как ми се виждат (въпреки че няма сняг и вода, но поне за качество на каучука и впечатления на суха настилка) А от Gislaved-а нямам лични впечатления. Не ми говори добре, че ги продаваха на промоция в Метро, но пък и това може да се тълкува по много различни начини.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
За качеството на каучука, може да говориш след 1-2години, нов каучук ще държи какъвто и да е, особено зимен в това топло време. Миналата година ми се наложи да сложа зимните гуми още Септември, защото 3годишните летни гуми (Гудрич) отказаха да държат при най-малкото застудяване, предните години нямах такъв проблем. В момента все още съм със летните, на 5месеца и още държат прилично. Зимните, също Гудрич, тази зима ще им е 5ти сезон, от тях съм доволен.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- ImpossibleMan
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
Момчета, дайте идея за 4 стоманени джанти 14-ки за Фиеста 2008, че имам зимни гуми от предната Фиеста, а нямам джанти. Дайте някой сайт, където да има изгодни нови стоманени джанти. Засега съм намерил за около 304 лева 4-те с доставката, но още отлагам поръчката. Гледам, че офсета е различен при старата и нова Фиести. Ама, че тъпо.

- TZahariev
- потребител
Напълно съм съгласен. Имах предвид, че като ги видя и пробвам ще мога да споделя някакви бегли впечатления как ми се виждат самите гуми сравнение с други които съм видял как им минава живота от нови до изхвърляне. Иначе най-добрият тест е времето, изминатите километри и поведението през това време.HACKO написа:За качеството на каучука, може да говориш след 1-2години..........................
Поздрави!
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Колега от форума си е купувал оригинални железни 15-ки за Фокус с 5 дупки на цена 80лв/брой от Мото-Пфое. Та ако ще даваш толкова пари по-добре оригинални.ImpossibleMan написа:Момчета, дайте идея за 4 стоманени джанти ......

- ImpossibleMan
- потребител
- Регистриран: 17 авг 2006, 20:33
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.4 Titanium 2011
Благодаря. Там не съм проверявал колко струват, но ако не са по-скъпи, ще купя. Мислех си, че както всичко друго, в Мото Пфое продават на по-високи цени, затова не съм проверявал. Иначе, джантите на които хвърлих око са на KFZ и са специално за Фиеста 2008. По 76 лева бройката, а доставката ще излезе безплатна вероятно.

-
- потребител
Да колега със стоманени съм но мисля да си сложа давания размер от производителя да не се правя на ци..ин за 10лв. Това обаче ще стане следващия месец на заплата.TZahariev написа:Забравих да уточня обаче.............................
Ще се радвам ако споделиш как са новите гуми.
Поздрави

- TZahariev
- потребител
И аз така направих и съм много доволен от това, защото колата е дизел (не е много лека) и реших да не страда стабилността тъй като 185 е минималната ширина за тези фокуси като дизела дори е стандартно със 195 и 185 е компромисен вариант в случая.
Иначе от гумите съм много доволен за сега, но както и НАСКО каза времето ще покаже. Стабилността е много добра както и сцеплението (сравнявам с Pirelli P6000, които са ми летните), а возията е много мека и приятна и гумите не са шумни. Каучука на гумите ми се вижда с консистенцията (мекост/твърдост), която трябва да бъде. Не са твърди въобще, но не са и прекалено меки, за да се износват бързо. отклонения в разхода не съм забелязал да има в сравнение с летните, може би 0.3 - 0.5 л нагоре, но и температурите паднаха, а и съм го засичал само в продължение на последните 300 км (градско). Пробвах ги на вода и гумите се представиха прекрасно, колата беше като залепена за пътя, на влажен асфалт стабилността също беше на много високо ниво.
С две думи за сега се радвам и наслаждавам на избора си! Дано и за в бъдеще е така
Успех и на теб при избора на гуми, че това е много важен фактор за всяка кола
Иначе от гумите съм много доволен за сега, но както и НАСКО каза времето ще покаже. Стабилността е много добра както и сцеплението (сравнявам с Pirelli P6000, които са ми летните), а возията е много мека и приятна и гумите не са шумни. Каучука на гумите ми се вижда с консистенцията (мекост/твърдост), която трябва да бъде. Не са твърди въобще, но не са и прекалено меки, за да се износват бързо. отклонения в разхода не съм забелязал да има в сравнение с летните, може би 0.3 - 0.5 л нагоре, но и температурите паднаха, а и съм го засичал само в продължение на последните 300 км (градско). Пробвах ги на вода и гумите се представиха прекрасно, колата беше като залепена за пътя, на влажен асфалт стабилността също беше на много високо ниво.
С две думи за сега се радвам и наслаждавам на избора си! Дано и за в бъдеще е така

Успех и на теб при избора на гуми, че това е много важен фактор за всяка кола