Ford Focus TDCi vs Skoda Fabia TDI

Всички въпроси свързани с вашия автомобил, за които няма конкретна тема.
milen_vik
потребител
потребител
Регистриран: 26 фев 2012, 18:13
Модел на автомобила: mondeo
Status: Извън линия

Ford Focus TDCi vs Skoda Fabia TDI

Мнение от milen_vik » 14 мар 2012, 20:09

Колеги дано да не изтриете темата, защото още търся кола. Търся доста време Ford Focus, но вчера попаднах на една хубава оферта и затова искам вашето мнение, колкото може да бъде обективно. Кои са предимствата и недостатъците на всяка една кола?
1. Ford Focus 1.8 TDCi 115 к.с. / 115000км / 2005-2007г. / 9000 - 10000 лв
2. Skoda Fabia 1.9 TDI 101 к.с. / 130000км / 2007г. / 8000 лв / комби

(Забелязах че, и двете коли возят добре. Вървят добре и са сравнително нови. И двете са немски. Skoda-та е по-евтина, но е с по-бедно оборудване. Skoda-та е с по-малки джанти. Горе-долу и двете са икономични, но дали Ford-а не е малко повече? И двете имат голям багажник. Километрите са горе-долу еднакви. Skoda-та е малко по-нова. Коя е с по-евтина подръжка? Коя е по-здрава? Едните хвалят Skoda-та, а пък такситата Skoda не са толкоз доволни. Ford-а е по-мощна.).

Слушам вашето мнение :)

hotblooded
потребител
потребител
Регистриран: 30 дек 2011, 13:17
Модел на автомобила: Мондео МкIII 2.2 TDCi

Re: Ford Focus TDCi vs Skoda Fabia TDI

Мнение от hotblooded » 15 мар 2012, 12:34

Шкодилака ще има чувствително по малък данък, при слабо доловима разлика във "вървенето". Пробега - зае6и да е реален. Разликите в разхода на гориво не са такива че да наклонят към едната и другата кола. Колко ще ти струва подръжката на едната и другата - зависи как са подържани преди това. И колко е им е реален пробега. Шкодата е със горивна уредбна дюза-помпа и не е толкова чувствителна към качеството на горивото. Форда е с common rail и експлоатацията със филтри различни от оригиналните е предпоставка за скъпи неприятности (особенно във съчетания със нереалния пробег - реалния им клони към удвоените показания на километража)
Изображение

milen_vik
потребител
потребител

Мнение от milen_vik » 15 мар 2012, 16:58

Много ти благодаря колега за отговора! Притесняват ме няколко неща за шкодата и затова се двуумя дали fabia или focus.
1. Двигателя на шкодата е TDI, а не форда TDCi. Лично мислех, че на форда е по-нов, по икономичен и по-здрав. Дали е истина или заблуда не знам. Какво спечеля от TDCi също не знам. Вече няколко човека ми предлагат шкодата с ПД, защото както ти ми каза не е толкова чувствителен към качеството на дизела.
2. Шкодата няма елементарни (за мен) удобства, като ел. огледала, ел. стъкла назад и прочай.
3. Тези 6 скорости на форда и 5 на шкода, дали трябва въобще да ме смущават???
4. Шкодата е с по-малки колела (14 цола).
5. Коя е по-здрава?! Т.е коя ще издържи повече километри софийски офроуд?!

hotblooded
потребител
потребител
Регистриран: 30 дек 2011, 13:17
Модел на автомобила: Мондео МкIII 2.2 TDCi

Мнение от hotblooded » 15 мар 2012, 18:50

Колега, ако не бъркам Фокус със 6 скорости - трябва да е 2.0 TDCi/140 коня, 1.6 и 1.8 са с по 5 скорости. Софийския Офф роуд - много повече зависи от началното състояние на колата и колко я пазиш от колкото от конкретния модел. Ако ти предлагат 2.0ТДЦи - ще получиш изтребител който ще гори под 6/100 извън града. Но си остава риска с горивната система.
Изображение

milen_vik
потребител
потребител

Мнение от milen_vik » 15 мар 2012, 19:22

Мога и да сгреша. Т.е фокуса 1.8 ТДЦИ да е с 5, а мондето 2.0 да бъде със 6. Относно началното състояние и самия шофьор съм абсолютно съгласен. Въпросът е самата кола, конструкцията, коя смятате за по-здрава?

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 15 мар 2012, 19:56

Мотора на VW е по-дуракоустойчив и по-добре се разбира с некачествените горива и българските "майстори". Докато по-новия мотор на Форд, като всеки нов по-прецизен механизъм, има по-високи изисквания към гориво и обслужване.
Другото е относително, всяка кола си има особенности, както и всеки човек предпочитания. Седни в едната, в другата, ако може ги покарай и сам ще усетиш "коя е твоята кола", може и да не е никоя от двете. При кола втора употреба, всичко е късмет.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

Потребителски аватар
kEFi
потребител
потребител
Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi

Мнение от kEFi » 15 мар 2012, 21:34

Принципно бих избрал дизела на шкодата! По-малкото коне не означават, че ще по-тромава!
Реално, обаче, всичко си зависи състоянието им! Ако имаш възможност - тествай двигателите на комп при сравнително доверени хора (не че има разлика - всички лъжат)...

milen_vik
потребител
потребител

Мнение от milen_vik » 15 мар 2012, 22:34

Много благодаря за мненията! Изненадан съм, че толкова много хора се включиха и че всеки найстина споделяше мнението му, а не просто хвалеше едната от двете коли просто защото пишем в този форум. Решението е вече взето, надявам се количката да мине прегледа в еуратек, но ако нещо се закучи, тогава със сигурност ще стана собственик на Фокус и ще ви се похваля :)
Още веднъж много благодаря на всички!

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 17 мар 2012, 20:21

А какво стана с Мондеото, което гледа преди време?
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

gueorgi
потребител
потребител
Регистриран: 17 яну 2012, 22:19
Модел на автомобила: Фокус 1.8 Тдди

Мнение от gueorgi » 17 мар 2012, 22:01

Защо не погледнеш Фокус 1.6 Тдци? Двигателя е съвместна разработка с Пежо/Ситроен и е страхотен.

Отговори

Върни се в “ДРУГИ ВЪПРОСИ”