Ford Focus TDCi vs Skoda Fabia TDI
-
- потребител
- Регистриран: 26 фев 2012, 18:13
- Модел на автомобила: mondeo
- Status: Извън линия
Ford Focus TDCi vs Skoda Fabia TDI
Колеги дано да не изтриете темата, защото още търся кола. Търся доста време Ford Focus, но вчера попаднах на една хубава оферта и затова искам вашето мнение, колкото може да бъде обективно. Кои са предимствата и недостатъците на всяка една кола?
1. Ford Focus 1.8 TDCi 115 к.с. / 115000км / 2005-2007г. / 9000 - 10000 лв
2. Skoda Fabia 1.9 TDI 101 к.с. / 130000км / 2007г. / 8000 лв / комби
(Забелязах че, и двете коли возят добре. Вървят добре и са сравнително нови. И двете са немски. Skoda-та е по-евтина, но е с по-бедно оборудване. Skoda-та е с по-малки джанти. Горе-долу и двете са икономични, но дали Ford-а не е малко повече? И двете имат голям багажник. Километрите са горе-долу еднакви. Skoda-та е малко по-нова. Коя е с по-евтина подръжка? Коя е по-здрава? Едните хвалят Skoda-та, а пък такситата Skoda не са толкоз доволни. Ford-а е по-мощна.).
Слушам вашето мнение
1. Ford Focus 1.8 TDCi 115 к.с. / 115000км / 2005-2007г. / 9000 - 10000 лв
2. Skoda Fabia 1.9 TDI 101 к.с. / 130000км / 2007г. / 8000 лв / комби
(Забелязах че, и двете коли возят добре. Вървят добре и са сравнително нови. И двете са немски. Skoda-та е по-евтина, но е с по-бедно оборудване. Skoda-та е с по-малки джанти. Горе-долу и двете са икономични, но дали Ford-а не е малко повече? И двете имат голям багажник. Километрите са горе-долу еднакви. Skoda-та е малко по-нова. Коя е с по-евтина подръжка? Коя е по-здрава? Едните хвалят Skoda-та, а пък такситата Skoda не са толкоз доволни. Ford-а е по-мощна.).
Слушам вашето мнение

-
- потребител
- Регистриран: 30 дек 2011, 13:17
- Модел на автомобила: Мондео МкIII 2.2 TDCi
Re: Ford Focus TDCi vs Skoda Fabia TDI
Шкодилака ще има чувствително по малък данък, при слабо доловима разлика във "вървенето". Пробега - зае6и да е реален. Разликите в разхода на гориво не са такива че да наклонят към едната и другата кола. Колко ще ти струва подръжката на едната и другата - зависи как са подържани преди това. И колко е им е реален пробега. Шкодата е със горивна уредбна дюза-помпа и не е толкова чувствителна към качеството на горивото. Форда е с common rail и експлоатацията със филтри различни от оригиналните е предпоставка за скъпи неприятности (особенно във съчетания със нереалния пробег - реалния им клони към удвоените показания на километража)
-
- потребител
Много ти благодаря колега за отговора! Притесняват ме няколко неща за шкодата и затова се двуумя дали fabia или focus.
1. Двигателя на шкодата е TDI, а не форда TDCi. Лично мислех, че на форда е по-нов, по икономичен и по-здрав. Дали е истина или заблуда не знам. Какво спечеля от TDCi също не знам. Вече няколко човека ми предлагат шкодата с ПД, защото както ти ми каза не е толкова чувствителен към качеството на дизела.
2. Шкодата няма елементарни (за мен) удобства, като ел. огледала, ел. стъкла назад и прочай.
3. Тези 6 скорости на форда и 5 на шкода, дали трябва въобще да ме смущават???
4. Шкодата е с по-малки колела (14 цола).
5. Коя е по-здрава?! Т.е коя ще издържи повече километри софийски офроуд?!
1. Двигателя на шкодата е TDI, а не форда TDCi. Лично мислех, че на форда е по-нов, по икономичен и по-здрав. Дали е истина или заблуда не знам. Какво спечеля от TDCi също не знам. Вече няколко човека ми предлагат шкодата с ПД, защото както ти ми каза не е толкова чувствителен към качеството на дизела.
2. Шкодата няма елементарни (за мен) удобства, като ел. огледала, ел. стъкла назад и прочай.
3. Тези 6 скорости на форда и 5 на шкода, дали трябва въобще да ме смущават???
4. Шкодата е с по-малки колела (14 цола).
5. Коя е по-здрава?! Т.е коя ще издържи повече километри софийски офроуд?!
-
- потребител
- Регистриран: 30 дек 2011, 13:17
- Модел на автомобила: Мондео МкIII 2.2 TDCi
Колега, ако не бъркам Фокус със 6 скорости - трябва да е 2.0 TDCi/140 коня, 1.6 и 1.8 са с по 5 скорости. Софийския Офф роуд - много повече зависи от началното състояние на колата и колко я пазиш от колкото от конкретния модел. Ако ти предлагат 2.0ТДЦи - ще получиш изтребител който ще гори под 6/100 извън града. Но си остава риска с горивната система.
-
- потребител
Мога и да сгреша. Т.е фокуса 1.8 ТДЦИ да е с 5, а мондето 2.0 да бъде със 6. Относно началното състояние и самия шофьор съм абсолютно съгласен. Въпросът е самата кола, конструкцията, коя смятате за по-здрава?
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Мотора на VW е по-дуракоустойчив и по-добре се разбира с некачествените горива и българските "майстори". Докато по-новия мотор на Форд, като всеки нов по-прецизен механизъм, има по-високи изисквания към гориво и обслужване.
Другото е относително, всяка кола си има особенности, както и всеки човек предпочитания. Седни в едната, в другата, ако може ги покарай и сам ще усетиш "коя е твоята кола", може и да не е никоя от двете. При кола втора употреба, всичко е късмет.
Другото е относително, всяка кола си има особенности, както и всеки човек предпочитания. Седни в едната, в другата, ако може ги покарай и сам ще усетиш "коя е твоята кола", може и да не е никоя от двете. При кола втора употреба, всичко е късмет.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- kEFi
- потребител
- Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
- Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi
Принципно бих избрал дизела на шкодата! По-малкото коне не означават, че ще по-тромава!
Реално, обаче, всичко си зависи състоянието им! Ако имаш възможност - тествай двигателите на комп при сравнително доверени хора (не че има разлика - всички лъжат)...
Реално, обаче, всичко си зависи състоянието им! Ако имаш възможност - тествай двигателите на комп при сравнително доверени хора (не че има разлика - всички лъжат)...
-
- потребител
Много благодаря за мненията! Изненадан съм, че толкова много хора се включиха и че всеки найстина споделяше мнението му, а не просто хвалеше едната от двете коли просто защото пишем в този форум. Решението е вече взето, надявам се количката да мине прегледа в еуратек, но ако нещо се закучи, тогава със сигурност ще стана собственик на Фокус и ще ви се похваля 
Още веднъж много благодаря на всички!

Още веднъж много благодаря на всички!
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
А какво стана с Мондеото, което гледа преди време?
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
- Регистриран: 17 яну 2012, 22:19
- Модел на автомобила: Фокус 1.8 Тдди
Защо не погледнеш Фокус 1.6 Тдци? Двигателя е съвместна разработка с Пежо/Ситроен и е страхотен.