Не мога/едвам да превключвам скорости.

Двигател. Съединител. Скоростна кутия. Главно предаване и диференциал. Мазилна уредба. Изпускателна система.
Потребителски аватар
ceco georev
потребител
потребител
Регистриран: 08 май 2008, 17:10
Модел на автомобила: Focus 1.6 Zetec-s Ghia 99.Kombi.
Status: Извън линия

Re: Не мога/едвам да превключвам скорости.

Мнение от ceco georev » 09 юни 2012, 09:32

Ами принципа е следния.Натискаш горната помпа подава налягане към лагера а той натиска притискателя.Трудно някой без да разглоби може да каже какво и е на колата.Може и двете помпи да работят а да си е отишъл съединителя просто.Тракащия звук е от скоростите и го има при повечето фордове над 8-10г. и не е опасен.Аз бих почнал от горната помпа смяна на гумичките, че е най евтино и лесно.Дано да е от нея че иначе много работа.Успех.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор
Регистриран: 24 май 2006, 21:22
Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК

Мнение от HACKO » 09 юни 2012, 13:17

Аз първо бих опитал да обезвъздуша системата и тогава ще мисля за смяна на възли. Щом няма теч отдолу и не отделя, или има въздух в системата или проблем с помпата. Лагер-помпата ще тече и въпреки това ще отделя, поне докато свърши спирачната течност в казанчето.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! *0030*

spas_85
потребител
потребител
Регистриран: 27 ное 2008, 20:36
Модел на автомобила: ford fiesta 1.25i 16V Zetec-S

Мнение от spas_85 » 09 юни 2012, 13:43

Да обаче загуба няма.Значи в момента педала е много мек,но се връща горе,обаче като е натиснат не включва нищо.По някое време става по-твърд от обикновенно и включва скорости,малко трудно,но включва,обаче както го държа натиснат да долу и на скорост явно пада налягането и колата тръгва все едно съм пуснал рязко,а аз държа натиснат педала.В движение ги сменя,но това вече е ясно защо.А кажете ми сега от къде да почна,че чак накрая да остане само да разглобявам.За толкова години шьофьорлък и ремонти никога не ми се е случвало такова нещо.А за обезвъздушаването не съм го пробвал,но и това ще го пробвам.Предполагам както и при спирачките ще трябва още някой да помпи?

Потребителски аватар
ceco georev
потребител
потребител

Мнение от ceco georev » 09 юни 2012, 13:53

Работата е ясна щом като напомпаш включва или както е написал Наско въздух в системата или горната помпа е за гумички.Скоро сменях гумички на един Пасат който включваше само след напомпване и се оправи.Гумички 8лв.А за обезвъздушаването да ще трябва някой да помпа.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 09 юни 2012, 14:07

Не,след напомпване ефект няма,просто от време на време става твърд педала.А къде е пишльока за обезвъздушаване,че сега няма как да видя и предполагам е същият принципа както при спирачките.

Потребителски аватар
ceco georev
потребител
потребител

Мнение от ceco georev » 09 юни 2012, 16:03

Принципа е както при спирачките.Само не знам при фиеста къде е помпата.Или е вътре под таблото или отвън.Проследи тръбите от казанчето и ще разбереш къде е.Виж и към скоростите тръбата как е че и там може да има щуцер за обезвъзд.На помпата има със сигурност.Първо се обезвъзд доло на лагера ако има щуцер после горе на помпата.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 10 юни 2012, 09:42

Ще се пробва значи.Ако има ефект ще пиша.Благодаря за отговорите.Дано да се оправи със обезвъздушаване,че иначе доста игра ще падне.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 19 юни 2012, 07:57

Вчера се хванах да обезвъздушавам системата и когато се помпеше педала на съединителя в казанчето с маслото се появяваха балони с въздух.Това според мен не трябва да го има ми се струва.Другото което е като пуснех щуцера за въздуха маслото не излизаше със сила,а си течеше полека.След процедурата имах съединител докато запаля и включа скорост и после пак все едно съм го пуснал рязко и се почна едно пищене на гуми и пак се върнах в отправна точка.Дали това ще е горната помпа?И да кажа щуцера за обезвъздушаването е на кутията до тръбичката за маслото на лагер помпата.
Смъкнах я и я разглобих и видях скъсаната гумичка.Сега ще ги потърся да видя дали ще ги намеря тези семерини и гумичката.Така и така нестава помпата поне да се пробвам да и сменя гумите ако ги намеря. :twisted:

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 20 юни 2012, 14:19

Първо се обезвъздушава помпата и после цялата система. Въздушните мехури са въздух от помпата, самообезвъздушава се, но минава време, затова я обезвъздуши.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 20 юни 2012, 16:27

Аз дори вече съм я и разглобил,но удрям на камък с едната гумичка.Има една малка гумичка с две периферии,едната от която е скъсана и пропуска масло и в двете посоки.Нова помпа засега намирам само на LUK на скромната цена от 120лв,а за втора ръка изобщо не ми се мисли да взимам.Сега обикалям и си търся и помпа и гумичка.Ако някой е купувал такива гумички да каже от къде във Варна да ги търся.Иначе двете семерини и О пръстена са здрави,но тая малката гумичка с двете периферии немога да я открия още.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 27 юни 2012, 23:39

Така значи имам познат със морга и взех от него една помпа за съединителя обаче като я монтирах днес ефект нулев.Педала ту твърд ту мек,при натискане на съединителя почва да се бълника течността във казанчето,педалът на спирачките стана доста твърд и той,макар,че се два различни възела.Кажете как мога да разбера дали и тази помпа неработи или да търся проблема в другата?Обезвъздушавах и когато пуснеха щуцера маслото излиза,но после педала се връща бавно.Помпата нямаше как да разбера дали работи и познатият не знаеше.В движение проблеми няма,нехъркат и вече се чудя какво става,ако и тая помпа неработи съм голям късметлия.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 28 юни 2012, 01:06

Това е риска на частите втора употреба. Тази помпа, не е от нещата, които съм склонен да взема втора ръка. От горчив опит съм се отказал вече да сменям гумички, на 100 опита успишни са 1-2 и то временно. Звучи невероятно, но гумата износва металния цилиндър на помпата и новите гумички не уплътняват. Когато става дума за помпа на спирачките, помпа на съединителя, спирачни цилиндри, само нови.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 28 юни 2012, 08:43

То по принцип и аз не мислех да я вземам втора ръка,но ми попадна и реших да пробвам.То се е видяло,че ще си купувам нова,но исках да разбера да ли е само от нея или и другата е сдала багажа.И все си мисля,че не трябва да се бълника течността в казанчето.Има ли начин как да тествам помпата преди да я монтирам се чудя обаче.Другото,което ме притеснява,е че преди съединителя ми беше много шумен като че му тракат пружините,обаче от както се скапа стана безшумен.

Потребителски аватар
HACKO
Модератор
Модератор

Мнение от HACKO » 28 юни 2012, 09:21

Сменяй сега горната а после мисли за долна, че там панаира е голям, а и цените са други.

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 30 юни 2012, 21:02

И нова помпа сложих и пак едно нищо.При обезвъздушаването след като помпя и после като държа педала долу,като се пусне маслото през щуцера педала се връща много бавно горе.Така ли трябва да е незнам,но почвам да ги мразя хидравличните помпи.Вече почвам да се съмнявам дали не е хлътнал лагера във диска,защото преди да се скапе като се натиснеше съединителя се чуваше здраво стъргане и когато спря нямаше и помен от съединител.

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 30 юни 2012, 23:58

Ако се счупят пружините на диска не се ли получава точно този ефект , натискаш го , но не се връща?
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 01 юли 2012, 00:13

Да ти кажа от толкова години и толкова МПС-та,само съм чувал за счупени пружини.Случвало ми се е кутия да се развива и да увисва на полуоските,но пружини не съм чупил и незнам какъв е ефекта.Абе то се е видяло,че ще отварям ама все си мислех да мина метър.Няма и от къде да се види дали лагерът натиска.И като гледам голямо разглобяване ще падне.

Потребителски аватар
bateto_toshko
потребител
потребител
Регистриран: 01 юни 2008, 16:57
Модел на автомобила: Fiesta 1.4 Ghia '96
(Zetec-SE,16V, 90PS)

Мнение от bateto_toshko » 01 юли 2012, 12:37

Да , при мене като сменяха съединителя от напъване , едната биалетка беше предала богу дух :) .... да не забравиш накрая да кажеш каква е била повредата
сърцето ми обича форд мустанг , а джоба фиеста :mrgreen:
Една кола не може да се оправи докато не се счупи

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ

Мнение от OgiDogi » 01 юли 2012, 12:53

spas_85 написа:Да ти кажа от толкова години и толкова МПС-та,само съм чувал за счупени пружини.Случвало ми се е кутия да се развива и да увисва на полуоските,но пружини не съм чупил и незнам какъв е ефекта.Абе то се е видяло,че ще отварям ама все си мислех да мина метър.Няма и от къде да се види дали лагерът натиска.И като гледам голямо разглобяване ще падне.
Случва се - лагер на салата, половината палци на притискателния диск, паднали на парчета пружини на феродовия, феродо на конци да задържа притискателния диск в натиснато положение, даже и пружина на двумасов маховик да се покаже навън от него и да остърже корпуса на кутията, всичко това съм го виждал :)
Всичко зависи от задкормилното устройство, до колко може да издържи на дразнещи нехарактерни шумове от двигател/скоростна кутия/колела, преди да намери смелост да посети автосервиз.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

spas_85
потребител
потребител

Мнение от spas_85 » 01 юли 2012, 23:24

Ехе,чак пък такъв мизерник несъм :D .Винаги се стремя лично аз да си човъркам колата,сещате се защо.Утре я почвам и се надявам до края на деня да смъкна кутията,защото има много ама много боклуци за сваляне докато се смъкне кутията.Стигна се дотук,защото нямах време да се занимая с нея,за което малко съжалявам,но пък пак аз ще си я правя,така че ще си уплътня почивката.Все пак народна мъдрост е че неможе само да караш,трябва да видиш и кой те вози :lol: Добре,че имам една оборотна,ама тя пък няма климатик,а си е доста горещо последно време.Ще пиша като стане ясно какво е станало.
Дето се вика открийте трите разлики :D:
От какъв зор е станало така незнам,може би защото е оригиналният на Моторкрофт.Утре пристигат и новите феродов,притискателен и лагера на скромната сума от 300лв. от Евро 07.Дефакто тя помпата е по-скъпа от двата диска заедно.Поне съм си поръчал дискове на Валео.Не беше толкова трудно колкото си мисля,почнах ме я двама от 10 и 30 и до 13 и 30 диагнозата беше поставена.Поствам линк с малко снимки.

https://picasaweb.google.com/1081759566 ... g8yb_r-OIg#" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

Отговори

Върни се в “ДВИГАТЕЛ И ТРАНСМИСИЯ”