Странен климатроник
-
- потребител
- Регистриран: 17 сеп 2011, 16:01
- Модел на автомобила: Probe 2.5 V6
- Status: Извън линия
Странен климатроник
Проблема е следния.Паля си колата(мондео 2000тдци-2004г)тръгвам и си пускам климатроника.От начало няма проблеми работо и от време на време започва да вкарва топъл въздух.Имам съмнения от каде може да е проблема.вчера се прибрах от холандия,аз си ходя с него и на магистралата ми светна онази червена снежинка на таблото,която означава че на вънка е студено.Има ли връзка температурата на вънка с климатика,явно ми е развален този датчик,които дори не знам каде се намира.Може ли тои като не отчита правилно и да лъже климатроника и за това да ми прави такива въртели.И изобщо ако някои има някакво обяснение да сподели.
- Didibao
- потребител
- Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
- Модел на автомобила: Focus ST170
Re: Странен климатроник
Отговора на въпроса ти е лесен клматроника следи и външната температура и най-вероятно се насмита от това, че според него навън е студено щом ти свети лампата за ниски температури и опасност от заледявания.

-
- потребител
Благодаря ти,и сега какво е решението ми,трябва да го намера този датчик и да го сменя или ако отина на дягностика,ще го изчистат ли.Работата е там,че не свети постоянно на червено,ами показва 8,9,15 градуса качва се слиза.Например ще работи ли климатроника ако вънка е 15 градуса а аз съм го пуснал на 19 да ми прави вътре.
- Didibao
- потребител
- Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
- Модел на автомобила: Focus ST170
Така не мога да ти отговоря, не знам и на това мондео къде седи датчика за външна температура, най-добре е една диагностика на климатроника и ще установите какво е, иначе този датчик за температура е просто термично съпротивление което може да е излязло от строя с времето си.

- Major_Koenig
- Администратор
- Регистриран: 20 дек 2008, 23:52
- Модел на автомобила: Focus 1.6L Zetec-S/Duratec EFI (100PS); Ghia; Facelift; 2002
Mondeo Duratec HE 2.0 PFI (145PS);Titanium pre Facelift; Tango (Metallic) - Местоположение: София
- Контакти:
Най-вероятно проблема ти е в този датчик за външната температура. Ролята му свъзразана с това да не пуска компресора на климатика(климатроника) под определена температура. Най-добре както каза Didibao отиди на една диагностика да се види точно какво се случва по тази връзка.

- Дмитарчо
- потребител
- Регистриран: 03 окт 2009, 19:56
- Модел на автомобила: Ford Mondeo Estate MK3 Ghia /2003/ 131 Hp
Датчика се намира заяд предната броня. Сваляш решетката и мисля, че беше десния фар, и започваш да го търсиш зад горния краи на бронята около под фора /баси как прозвуча, дано ме разбереш/. Самия датчик представлява една плоска, продълговата, вълнообразна ламаринка
Не съм много сигурен дали беше под десния или левия фар, веднъж съвсем случайно го мярнах, почти съм сигурен, че е под десния фар, зад бронята
Успехи.

- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Да не съм лош пророк...но не залагайте много на това климатроника да чете външна температура точно от тоя датчик...
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
1. Климатика не се влияе от външната температура. Зимата при екстремно обдухване на предното стъкло се включва, за да осигури сух въздух. След палене също се включва за няколко секунди, за да разбърка маслото и да се смаже. Все пак климатика не се използва често през Зимата.
2. Много е вероятно повредета да не е в датчика, а по-скоро в напукана изолация на проводниците, при което събралата се там мръсотия и влага да дава лъжлива информация.
3. По принцип този датчик се намира зад предната броня и преди да предприемеш смяна или каквото и да е, провери проводниците му. Ако имаш необходимия капацитет и време можеш да предприемеш цялостната им ревизия и/или подмяна от датчика до мястото на свързване към купето.
4. Пускането на по-топъл въздух е нормално според мен, защото при теб се избира желаната температура, която се поддържа автоматично чрез пускане и спиране на компресора. Би трябвало, ако пожелаеш по-ниска от 17 градуса колата сама да премине към вътрешна циркулация при 35 градуса отвън. Поне при мен климатроника така реагира на капризите ми.
2. Много е вероятно повредета да не е в датчика, а по-скоро в напукана изолация на проводниците, при което събралата се там мръсотия и влага да дава лъжлива информация.
3. По принцип този датчик се намира зад предната броня и преди да предприемеш смяна или каквото и да е, провери проводниците му. Ако имаш необходимия капацитет и време можеш да предприемеш цялостната им ревизия и/или подмяна от датчика до мястото на свързване към купето.
4. Пускането на по-топъл въздух е нормално според мен, защото при теб се избира желаната температура, която се поддържа автоматично чрез пускане и спиране на компресора. Би трябвало, ако пожелаеш по-ниска от 17 градуса колата сама да премине към вътрешна циркулация при 35 градуса отвън. Поне при мен климатроника така реагира на капризите ми.
-
- потребител
Благодаря за изчерпателните отговори,ще потърся някаде добра диагностика и ще пиша какво е решението на проблема,дано е нещо леко и елементарно,че не ми се дава на всеки да ровичка,колата е с доста електроника,навигация,тъч-скрин,блутут и още хиляди неща,които си работят безотказо.
- S_C
- потребител
- Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
- Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX - Местоположение: София
- Контакти:
Е...при толкова неща,работещи нормално...все трябва да има нещо,дето да ти създава проблеми и да те тормози.Първо това е Форд...второ-важи закона за всемирната гадост 
Като решиш проблема,пиши какво е било.

Като решиш проблема,пиши какво е било.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!
- DigiPro
- потребител
- Регистриран: 08 фев 2005, 23:15
- Модел на автомобила: служебен C-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен B-Max 1,0 EcoBoost
ex служебен Fusion 1,4 Duratec 16V.
ex Fiesta Si 1,6 16V MK3,5
ex Fiesta 1,1i MK3 - Местоположение: Велико Търново
- Контакти:
Това важи за твоята кола (Lancer-a) но при мен например при температури около и под нулата компресора изобщо не се включва (или включва за секунда и спира, а само бутона светва). Това за обдухването на предното стъкло знам че го има при Фокус-ите, но при мен не е реализирано така и също не се включва сам климатика. С ръчен климатик съм ако има значение.nikolovvd написа:1. Климатика не се влияе от външната температура. Зимата при екстремно обдухване на предното стъкло се включва, за да осигури сух въздух. След палене също се включва за няколко секунди, за да разбърка маслото и да се смаже. Все пак климатика не се използва често през Зимата.
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
При ръчния - ти си електрониката и си правиш каквото си искаш! 

-
- потребител
добре де,дайте ми някакъв адрес,кадето мога да отида да ми направят една диагностика на климатроника,та да реша проблема.А и ще е полезно за всички собственици на марката.Трябва ми нещо истинско,и мисля да отскоча до мото-пфое.