Датчиците на таблото?

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2006, 12:40
Модел на автомобила: Audi a4 1.8TQ AJL, караше Sierra
Контакти:
Status: Извън линия

Датчиците на таблото?

Мнение от billy_boy » 08 сеп 2006, 19:08

Значи мойта сиера е 2.0и ефи и е с комп набор 88. Но на някои сиери има посредата при чесовника една количка която дава инфо за отворени врати ала бала. Като тук:

Изображение

Какво трябва да направя за да си поставя и при мен? :roll:
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Rick
потребител
потребител
Регистриран: 18 сеп 2005, 03:36
Модел на автомобила: SCORPIO 2.9 V6 Ghia '93 FOCUS 1.6 Trend '08
Контакти:

Мнение от Rick » 08 сеп 2006, 20:00

Компютърчетата на МК2 са два вида май. Този първия е по опростения вариянт който има количката с индикация за врати, лед на пътя, вода на чистачките, празен резервоар, дигитален часовник с хронометър, температури и дата.
Изображение

А ето този е по-хубавия който освен всичко изброени показва и разхода на гориво, моментния или за цялото пътуване, колко остава да минеш и т.н.
Изображение

Неможах много добре да разбера питането ти, защото по принцип всички имат индикацията с малката количка. Дори и твоя да е от по опростения вариянт пак трябва да я имаш.

Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от billy_boy » 08 сеп 2006, 20:36

Нямам индикация с количка това просто при мен има само един електронен чесовник и това е. Как мога да си поставя и мога ли изобщо?
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Rick
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Rick » 09 сеп 2006, 00:23

Извинявам се не съм те разбрал, понеже каза че имаш комп набор 88.
И аз питах преди време този въпрос и ми казаха че е съвсем възможно да се сложи. Проблема ти ще е да го намериш, после се гледа ел. схемата от Ghia за свързване и го поставяш на мястото на сегашния часовник.

Потребителски аватар
Cobra
потребител
потребител
Регистриран: 10 апр 2005, 12:55
Модел на автомобила: Sierra 2.0 DOHC EFI

Мнение от Cobra » 14 сеп 2006, 20:19

А точно това исках и аз да питам...има ли от къде да ги поръчам нови или да обикалям моргите ?
Ама като се замисля едвали пазат нови части от 90-та година :)
Rick не е така, не всички имат.Моята е 90-та година, на бащами 91-ва и имат само по 1 дигитално часовниче.

Потребителски аватар
Rick
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Rick » 14 сеп 2006, 21:17

Ако е Ghia неможе да нямаш, дигиталния часовник е сериен на другите версии до 1990 и аналогов до 1993. Нови от МП ги има в ценовата листа 800лв с поръчка :lol:
По ebay от време на време има такива обяви, но доста бързо ги разграбват защото ги няма много и в чужбина.
Най-лесно ще е от моргата, от МК1 също става с малко нагласяне, ето как изглежда и той:

Изображение

Потребителски аватар
Cobra
потребител
потребител

Мнение от Cobra » 15 сеп 2006, 00:17

Ау идеално, ако мога да си намеря 1 такова ще бъде супер.
Нито една от двете не е Ghia...но ще пообиколя по моргите, дано намеря.
Много често ми се случва да ми стоят отворени вратите...приятели от стремежа си да ги затворят по леко(за което се радвам, че не ги тряскат) не ги затварят хубаво.Аз по принцип усещам когато е отворена някоя врата, но все пак...

Потребителски аватар
Rick
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Rick » 15 сеп 2006, 01:29

Само да добавя за какво служат горните светлини, защото трудно се разпознават от снимката:
1. Износени накладки
2. Ниско ниво на водата за чистачките
3. Ниско ниво на охладителна течност
4. Ниско ниво на маслото
5. Ниско ниво на горивото
6. Колана не е сложен

Интересно защо на МК2 липсват някой от тези опции, които са доста полезни.

Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от billy_boy » 16 сеп 2006, 17:51

Добре де а как стои въпроса със окабеляването. Да кажем че си намеря такава джиджавка. Какво следва по конкретно :) ? И тва за разхода много ми хареса има ли как да стане при мене?
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Rick
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Rick » 17 сеп 2006, 01:32

Ако имаш интерес ще пиша на колегите от английския клуб и ще намерим схема за свързване на Ghia. Не би трябвало да има проблем, защото компютърчето си черпи информацията само, няма значение от двигателя. Даже и такива от Скорпио/Гранада стават с подходящото свързване, само дето те не пасват на таблото и трябва да се окачват другаде.

Потребителски аватар
Cobra
потребител
потребител

Мнение от Cobra » 17 сеп 2006, 05:52

Това за вратите не е трудно, връзва се за бутнчето което светка лампичката когато се отвори вратата...другите предполагам са по трудни, щото трябват датчици за нивата на течностите, но на мен лично не са ми чак толкова необходими :)

Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от billy_boy » 06 окт 2006, 16:07

Намерих в една морга но ми иска по 15 лв на компонент! И може да ми намери само количката датчиците отгоре за водите... и цялата кутийка за да се сложет в нея. По 15 лв на пластмаса. Без никво окабеляване защото "са извадени отдана и каблите са отишли за мед". Той като ме чу че искам да правя промени на според някои безполезни неща и вика дай да го цакам ЯКО! нз... За мен най-важното е това за разхода.
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
venom4o
потребител
потребител
Регистриран: 07 авг 2006, 18:26
Модел на автомобила: Subaru Legacy GTB 2.0 turbo ,Volvo 960 3.0

Мнение от venom4o » 06 окт 2006, 20:58

Еми и аз съм ghia 88 и аз съм с един дигитален чадовник.. Нямам хронометър или не знам как се пуска! Имам само това за вратите за бензина в резервоара и за нивото на водата в резервоара за чистачките

Потребителски аватар
Rick
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от Rick » 07 окт 2006, 01:13

Не звучи скъпо, но зависи как ги разделят тия компоненти... и най-важното дали работят! Щом нямат кабели значи нямаш гаранция че компютърчето вътре е читаво и неможеш да го тестваш. По-добре си търси цял комплект.

venom4o, хронометъра се включва по следния начин: Натискаш десния бутон 2 пъти и на мястото на часовника излиза 00:00. След това натискаи S бутона и хронометъра трягва. Ако искаш да го спреш пак натисташ S.

Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от billy_boy » 13 дек 2006, 22:34

Днес ходих и си свалих борд компютърчетата от сиера чиа МК1. Като на снимката. Те са общо 3. Тези горе лентата която показва за бензина и коланите... Часовника и количката. Прибрах се в къщи и реших да тествам започнах с най горната лента. Всичко работи системата е един лентов кабел първото краче на който е + и когато подадеш - на някои от останалите той светва. Идеално! Но от къде да ги зема аджеба тея минуси сега.

Продължих натам комшютърчето с чесовника - има 4 кабела кафяв червен и два бяло някви си (видомо минуси) това което оспях да постигна при тестове е само стартиране на осветлението на механичния чесовник и нищо друго :(

3то Количката там има 3 захранващи кабела + - и - при габартити. Всичко друго е - за различните неща появиха ми се звездички вратички фарове мигачи. Абе веселба готино е много тва най ме зарадва. Обаче не свети това за предния капак и незнам изобщо трябва ли да свети? Също така имам един чисто син кабел който не върши никаква работа.

Не ми е ясно също към него защо е зелената звездичка или синя не помня да не би да е за климатик? Сиерата дето го свалих от нея нямаше. Червената ми е ясна парното но тази.. нз.

Следва въпрос от къде да дръпна ток за сичките тези датчици. И също така идея как освен с два бутона на всяка врата да захраня индикацията за вратите. Защото заради алармата са вързани в общ кръг. Но в крайна сметка май- ще сложа по 2 бутона.

Е вие сте помощ. :)
Прикачени файлове
AWD_Mkk1.jpg
bord pc sierra mk1
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Cobra
потребител
потребител

Мнение от Cobra » 14 дек 2006, 00:30

Aз неразбирам, тъй, че няма да се бъркам, но все пак би ли казал за какви пари го взе ?

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 14 дек 2006, 02:22

Не ми е позната системата на Сиера, но някой неща са като Скорпиото. Ако беше лято щях да отида до моргата и да огледам, но нямаш късмет в това отношение.
1. Звездичката всъщност е снежинка. При мен има 2 - Бяла и Червена. Бялата светва, когато външната температура е между 0 и 4 градуса, а Червената при 0 и по-ниска температура. Ще трябва да си сложиш някакво термо реле за да ти работи тази екстра.
2. Вратичките на автомобилчето светят при отворена врата, но има една тънкост. Когато моята врата е отворена свети плафона в купето. Ако я затвориш, но не както трябва (ключалката не е щракнала и вратата стърчи 5-10 милиметра) плафона гасне, но не и индикацията за отворена врата и централното заключва и после отново отключва. Следователно вътре в самата брава има датчик който подава информация на компа.
3. Виж, че има и индикация за светлините. В зависимост къде имаш изгоряла крушка ти свети и съответната лампа.
4. Последно. При мен като запаля всичко светва по таблото и след 2-3 секунди остават да светят индикациите за повредени задни светлини. След натискане на спирачката те огасват, т.е. нулиране на теста на компа.
Имаш доста интересна задачка. Успех!

Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от billy_boy » 14 дек 2006, 10:09

И аз дочух че има отделни датчици на вратите но не можах да ги открия никъде по колата от която свалих комп.-а обаче при мен забелязвам че го има същия ефект с алармата. когато затворя вратата и захапе единия зъб плафона изгасва, но вратата не е затворена, а в същото време като включа алармата централното заключва и отключва после. Има ли шанс да ги имам дети датчици и къде да ги търся. Или кажете от къде да ги сваля от чиа-та.

П.С. и този датчик за температурата де да го диря. Аз сниощи разтурих там резнах кабелчетата и това беше тъй като никой не каза какво да свалям :)

БТВ на мен ми бяха почти подарък тези компютърчета иначе преди ми искаха по 15лв за всяко в моргата на форд след орион.
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
nikolovvd
потребител
потребител
Регистриран: 15 май 2006, 16:18
Модел на автомобила: Mitsubishi X

Мнение от nikolovvd » 14 дек 2006, 10:15

Датчика за недозатворена врата е в самата брава и няма нищо общо бутона за плафона.
Температурния сензор трябва да е зад предната броня. Вижда се отдолу, когато с на канал.

Потребителски аватар
billy_boy
потребител
потребител
Контакти:

Мнение от billy_boy » 14 дек 2006, 16:35

Добре а за другите неща от къде мога да си дръпна кабели да не е чак от мигача или фара. И лъжа ли се че минуса е прекъснат защото ако е той някак не си го обеснявам ?!
Изображение
Изображение

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”