Проблем с пръскалката на чистачките Форд Фиеста 2002
-
- потребител
- Регистриран: 07 сеп 2013, 16:29
- Модел на автомобила: Ford Fiesta
- Status: Извън линия
Проблем с пръскалката на чистачките Форд Фиеста 2002
Здравейте,
Нов съм в клуба, наскоро закупих на майка ми това симпатично автомобилче и имам един малък, но определено гаден проблем с пръскалката на чистачките. Значи, при натискане на бутона на ръчката за пръскане на предното стъкло не иска да пръска, а също не искат да се движат и чистачките при пръскане. При издърпване на ръчката за пръскане към задното стъкло няма проблем - излиза си течност от дюзичката и съответно и задната чистачка започва да чисти. Помислих, че е проблемна помпичката и съответно я свалих, за да я проверя. Оказа се, че й няма нищо, работи и в двете посоки на пръскане при промяна на полюсите + и -, когато й се даде директно ток. Също така установих, че когато помпичаката е свалена, демек буксата е извадена при натискане на бутона за пръскане на предното стъкло чистачките започват да се движат нормално (все едно пръска и те изчистват стъклото с 5-6 движения). Демек при откачена помпичка, все едно се разтоварва и заработва всичко нормално с изключение на пръскането, защото е откачена
В момента, в който закача букста, отново едно че не пръска, ами и чистачките не се движат в нормалния им интервал от 5-6 задвижвания. Набутах се и купих все пак нова помпичка, защото помислих, че нещо токовете на същата объркват работата, ама не - и при новата помпичка нещата са абсолютно същите, проблемът си остава идентичен. Така че на 100% проблемът не е в нея. Реших да измеря всички бушони зад жабката - всичките са ок. Замерих с мултицет напрежението при буксата при пръскане към предното и съответно към задното стъкло. Мултицетът отчете нормално напрежение при натискането на бутона и ръчката - 12 волта. Има всички признаци да работи, а не иска... просто много странно!!! Пръска си само отзад, отпред не иска и тва си е.
Питането ми е някой има ли идея за какво става въпрос и защо прави така???
Пръскалките с чистачките дали минават през ел. модул или само през релета стават сигналите???
Не съм много запознат с модела и ще се радвам, ако някой ме насочи в правилната посокла!
Благодаря предварително.
Нов съм в клуба, наскоро закупих на майка ми това симпатично автомобилче и имам един малък, но определено гаден проблем с пръскалката на чистачките. Значи, при натискане на бутона на ръчката за пръскане на предното стъкло не иска да пръска, а също не искат да се движат и чистачките при пръскане. При издърпване на ръчката за пръскане към задното стъкло няма проблем - излиза си течност от дюзичката и съответно и задната чистачка започва да чисти. Помислих, че е проблемна помпичката и съответно я свалих, за да я проверя. Оказа се, че й няма нищо, работи и в двете посоки на пръскане при промяна на полюсите + и -, когато й се даде директно ток. Също така установих, че когато помпичаката е свалена, демек буксата е извадена при натискане на бутона за пръскане на предното стъкло чистачките започват да се движат нормално (все едно пръска и те изчистват стъклото с 5-6 движения). Демек при откачена помпичка, все едно се разтоварва и заработва всичко нормално с изключение на пръскането, защото е откачена

Питането ми е някой има ли идея за какво става въпрос и защо прави така???
Пръскалките с чистачките дали минават през ел. модул или само през релета стават сигналите???
Не съм много запознат с модела и ще се радвам, ако някой ме насочи в правилната посокла!
Благодаря предварително.
- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Re: Проблем с пръскалката на чистачките Форд Фиеста 2002
На твое място бих се насочил към бутона на чистачките, не към помпата. Едно ревизиране и контактен спрей биха били много, много полезни!
-
- потребител
Не е там проблема, колега за съжаление! Обясненото по-горе изключва възможността да е бутона - при изключена букса на помпичката и при натискане на бутона всичко започва да работи, с изключение на пръскането, щото е откачена помпичкатаDoin написа:На твое място бих се насочил към бутона на чистачките, не към помпата. Едно ревизиране и контактен спрей биха били много, много полезни!

-
- потребител
Искам да попитам, някой може ли да ме упъти как се сваля лоста на чистачките, че не ми се иска да изпочупя пластмасите. Кое след кое следва, някви стъпки на сваляне, има ли нещо специфично??? Ще съм благодарен. Гледах схеми и може би ще се възползвам от съвета на колегата по-горе да видя лоста дали не е проблемен.
- Doin
- потребител
- Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00
Факт е ,че не съм наясно дали и при Фиестата е като при Фокуса, при него пръскалката е бутон на края на лоста на чистачките - натискайки бутона даваш на контакт две пластини.
Ако между тях има достатъчно мърсотия то добър контакт е невъзможен, при теб товара само на чистачки е един, но в комбинация с помпата вече е друг.
Поне аз не видях как мога да раглобя безпроблемно този бутон, затова с контактния спрей напръсках обилно при натиснат бутон за да може да разкисне мизерията.
Вярно е и ,че нямах чак твоя проблем, просто бутона се натискаше по-трудно.
Ако между тях има достатъчно мърсотия то добър контакт е невъзможен, при теб товара само на чистачки е един, но в комбинация с помпата вече е друг.
Поне аз не видях как мога да раглобя безпроблемно този бутон, затова с контактния спрей напръсках обилно при натиснат бутон за да може да разкисне мизерията.
Вярно е и ,че нямах чак твоя проблем, просто бутона се натискаше по-трудно.
-
- потребител
Aз ти благодаря, колега, защото много правилно ме насочи. Успях да разглобя целия механизъм на лоста и наистина се оказа, че вътре има яко натрупана мърсотия в комбинация с нагоряла писта, където се движи по релсичка клемата на пръскалката. Почистих пистата и клемата, като последната преогънах наново, защото с времето не влагаше усилие в натиск върху пистата, за да има хубав контакт и нещата си дойдоха на мястото. Самия механизъм не е труден за раглобяване, както не е труден и за сглобяване. До някъде съм очарован от форд или поне от този модел, защото си личи, че е мислено. Просто всичко е направено сравнително лесно за достъп, разглобяване и т.н. До сега не съм имал допирни точки с форд и винаги съм имал отрицателно мнение за марката, но явно не съм бил прав.
Темата по принцип е за ключ, проблемът ми е решен! Благодаря още веднъж!
Темата по принцип е за ключ, проблемът ми е решен! Благодаря още веднъж!