Фокус 1.8 TDCi - Виене от двигателя
- Porodistia
- потребител
- Регистриран: 18 ное 2007, 20:18
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8TDCi '02 GHIA
- Status: Извън линия
Фокус 1.8 TDCi - Виене от двигателя
Здравейте колеги.
От скоро съм собственик въпросния фокус(1.8 ТDCi - 115кс) и ми се струваше, че не върви както трябва и по съвет на един колега си огледах вакумните маркучета покрай ЕГР-то и колата почна да лети направо
Toгава се появи проблема - почна да се чува нещо като виене от към двигателя след 2000 об. Заведох я на сервиз колата и ми казаха с две думи, че Турбината е за ремонт/смяна.
Доста неприятна новина и сега се чудя какво да правя.
Имам съмнение,че може и да не е от нея, защото се чува САМО ПРИ ДВИЖИЕНИЕ, когато подам газ на място не се чува това виене.
Означава ли това нещо или не ? Четох тука из форума за о-пръстен на маслената помпа и тайно се надявам да е той
Да допълня, че преди 20тина дена я обслужих колата, смениха всичко без една ролка на пистовия ремък май, защото била здрава.
От скоро съм собственик въпросния фокус(1.8 ТDCi - 115кс) и ми се струваше, че не върви както трябва и по съвет на един колега си огледах вакумните маркучета покрай ЕГР-то и колата почна да лети направо

Toгава се появи проблема - почна да се чува нещо като виене от към двигателя след 2000 об. Заведох я на сервиз колата и ми казаха с две думи, че Турбината е за ремонт/смяна.
Доста неприятна новина и сега се чудя какво да правя.
Имам съмнение,че може и да не е от нея, защото се чува САМО ПРИ ДВИЖИЕНИЕ, когато подам газ на място не се чува това виене.
Означава ли това нещо или не ? Четох тука из форума за о-пръстен на маслената помпа и тайно се надявам да е той

Да допълня, че преди 20тина дена я обслужих колата, смениха всичко без една ролка на пистовия ремък май, защото била здрава.
- autobg
- потребител
- Регистриран: 03 авг 2009, 19:45
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDCI 2002 с летни жанки
Re: Фокус 1.8 TDCi - Виене от двигателя
И моята виеше (най-отчетливо на 1-ва и 2-ра предавка, след като е загряла при каране градско). И си виеше стабилно в продължение на близо две години. Ако е турбината, да беше заминала досега.Porodistia написа:...
Онзи ден смених 0-пръстените в картера (тръбите направо бяха разбити, а пръстените смазани и вече имам нормално налягане. Сега остава да я загрея хубааааво и да видим дали вие все още.
Ще пиша, ако проблемът ми е изчезнал.
Поздрави
Алекс
- Porodistia
- потребител
Мерси за отговора ще чакам да кажеш.
А според вас може ли ако е турбината да вие само при движение ?
- MapTo_D
- потребител
- Регистриран: 01 ное 2008, 11:51
- Модел на автомобила: С колелото
Може. На всяка предавка ли вие? Моята се чува най-вече на 4та като я настъпя и някъде след 2500 оборота се чува не точно виене, не знам какво е, но е от надува на турбината, не мисля, че е страшно. Все пак ако желаеш може да я свалиш - върви заедно с колекторите, да я дадеш на някой да ти я почисти, да я огледа за луфтове и други такива неща, да ти вземе парите и да не знаеш какво точно ще стане, другия вариянт е да си караш и да си свиркаш, моята турбина си замина от един път без да дава никакви признаци така че общо взето е все тая какво ще правиш, ако нещо ще става няма и да разбереш дориPorodistia написа:Мерси за отговора ще чакам да кажеш.

- Porodistia
- потребител
Да, на всяка предавка вие.. Ще пробвам да направя едно клипче да Ви покажа за кой звук става въпрос.
Поздрави!
Поздрави!
- MapTo_D
- потребител
Извинявам се за
ама тоя беше включил вентилатора на 3та скорост направо
Ако имам такива звуци по колата, ще имам много големи опасения всеки път като искам да стигна от точка А до точка Б.

- autobg
- потребител
Въпросът е, откъде идва това виене... в един от коментарите под видеото, един юнак пише, че идва откъм охладителя на маслото......
Тъй... като карах мойта кочинка в един сервиз преди време, гледахме и ролки и какво ли не и нищо.... но звукът определено НЕ идваше откъм турбината. Мисля, че и други колеги във форума имаха сходен проблем и доколкото си спомням всички признаци сочеха към маслената система....
В събота ще си монтирам кората под двигателя и ще се опитам да натоваря двигателя малко, че по магистралата трудно загрява фикуса, но съм почти 100% убеден, че проблемът е в смукателната система в картера...
Тъй... като карах мойта кочинка в един сервиз преди време, гледахме и ролки и какво ли не и нищо.... но звукът определено НЕ идваше откъм турбината. Мисля, че и други колеги във форума имаха сходен проблем и доколкото си спомням всички признаци сочеха към маслената система....
В събота ще си монтирам кората под двигателя и ще се опитам да натоваря двигателя малко, че по магистралата трудно загрява фикуса, но съм почти 100% убеден, че проблемът е в смукателната система в картера...
- Miri4
- потребител
- Регистриран: 05 май 2009, 20:42
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCI 2002 г. 115 к.с.
Онзи ден смених 0-пръстените в картера (тръбите направо бяха разбити, а пръстените смазани и вече имам нормално налягане. Сега остава да я загрея хубааааво и да видим дали вие все още.
Колега дай размерите на "О" пръстените че и на мен ми предстои същото упражнение.Може да обясниш по подробно и как става / евентуално и снимки/.
Колега дай размерите на "О" пръстените че и на мен ми предстои същото упражнение.Може да обясниш по подробно и как става / евентуално и снимки/.
- Porodistia
- потребител
Първото клипче е при студен двигател - въпросното виене не се чува - подавам газ и на свободна - пак не се чува. Като бонус добавям и трудното палене, както се вижда(надявам се да не е някоя дюзичка и да се размине с подгревни свещи)
Второто е в движение при загрял двигател и след 2000 оборота се чува горе-долу.
Другия проблем,който имам е загубата на мощност след 3000 оборота - просто спира да дърпа и се чува виенето.
- MapTo_D
- потребител
Колега отиди да ти погледнат подгревните свещи, тоя студен старт е абсурден за фокуса.
Иначе за свиренето и невървенето след някакви обороти - лично мнение е, че имаш пропуск някъде по турбо пътищата.

- Porodistia
- потребител
За пропуска по турбо пътищата - има го - мисля, че е десния маркуч от интеркулера, тия дни ще го сменя и ще видя дали има промяна.
Има едно буквално "Свирене" откъм турбината, но не за него става въпрос - за виенето след 2к оборота се притеснявам.
Има едно буквално "Свирене" откъм турбината, но не за него става въпрос - за виенето след 2к оборота се притеснявам.
- autobg
- потребител
Тази тема чел ли си я?Porodistia написа:...
Доста хора писаха там, но интересното е, че в един момент писах на един от участниците в дискусията (niksan79). Той ми отговори, че именно след оправянето на калабалъка в картера и смяна на разни уплътнения, за които и аз писах тук, проблемът е изчезнал и вече над 10 000 км колата работи перфектно.
На другия ден бях при моя майстор и след отварянето на картера, проблема се оказа някакъв О-пръстен на коляното, на тръбичката от маслената помпа....повече не помня.............Отстраниха проблема, запалих, карах 20 мин. и помен нямаше от виенето и така вече 6000 км.
- Porodistia
- потребител
Чел съм я темата и наистина се надявам да е от това о-пръстенче, но при мен звукът, който се чува е различен от показания на клипчето във въпросната тема.
- inkognituu
- потребител
- Регистриран: 04 мар 2010, 14:49
- Модел на автомобила: ford focus tdci115 ghia2001
Моята така трудно палеше,проблема се реши с нов акумулатор:)Преди това бях сменил подгряващите свещи и рециклирах 4-те дюзи....Сега само като и покажа ключа и пали:))Porodistia написа:..........................
спрете земята искам да сляза
- Porodistia
- потребител
Колеги, кажете къде във Варна да ида да ми погледнат фокусчето за тоя о-пръстен.
Чудя се дали да ида в Мото-Пфое, ама май няма добри отзиви за представителството им във Варна.
Дайте съвет..
Чудя се дали да ида в Мото-Пфое, ама май няма добри отзиви за представителството им във Варна.
Дайте съвет..
- Porodistia
- потребител
Meрси колега ! Ще ида утре.
- Porodistia
- потребител
Ходих в Мотор-Комсулт и останах много доволен. Направиха ми диагностика с живи данни и всичко изглежда наред. Виенето наистина идва от турбината, но засега няма проблем с надуването.
Запуши ми ЕГР-то човечеца и каза да я изкарам извънградско да се поочисти турбинката, а ако не стане трябва да се свали да се почисти.
Трудното палене най-вероятно идва от Акумулатор / Стартер - тях ще трябва при ел. техник да ги погледна(налягането в рейла беше пушка, т.е. не са дюзи, от което ме беше страх
).
Хората в този сервиз изглеждат доста кадърни и се занимават само с Дизели - препоръчвам услугите им.
Мерси на всички отговорили в темата и когато окончателно си реша проблема ще пиша.
Запуши ми ЕГР-то човечеца и каза да я изкарам извънградско да се поочисти турбинката, а ако не стане трябва да се свали да се почисти.
Трудното палене най-вероятно идва от Акумулатор / Стартер - тях ще трябва при ел. техник да ги погледна(налягането в рейла беше пушка, т.е. не са дюзи, от което ме беше страх

Хората в този сервиз изглеждат доста кадърни и се занимават само с Дизели - препоръчвам услугите им.
Мерси на всички отговорили в темата и когато окончателно си реша проблема ще пиша.
- MapTo_D
- потребител
Трябваше като беше там да им кажеш поне и свещите да ти погледнат за 10 мин. да отхвърлиш една възможност. Аз залагам на тях, минимум 2 имаш които не греят достатъчно, но като я оправиш ще споменеш какво и е било