Проблем с климатика на FOCUS
- Gladiator_BG
- потребител
- Регистриран: 07 апр 2010, 20:55
- Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115ph 02 Ghia
- Status: Извън линия
Проблем с климатика на FOCUS
здравейте ... от зиманата стана нещо с вентилатора на парното ... проблема е следния ... първа степен на вентилатора не ми работи ... и перката започва да върти чак след като включа втората степен (това при парно без климатик) ... и веднага щом загрее колата почва да духа топличко ...
но сега лятото като се опитам да включа климатика и се получава нещо странно ... на първа степен се включва компресора и започва да работи НО перката не се включва да духа ... а превключа ли на втора степен автоматично компресора спира да работи (дори зелената лампичка на бутона AC изгасва) и се включва перката и започва да духа ... същото и в обратен ред ... като свалям степените от четвърта до изключено положение - на четвърта, трета и втора върти перката и като пусна първа степен вентилатора спира да духа, чува се "чат" и компресора започва да работи (и зелената индикация ми се включва)
направих си проба като оставих известно време включен климатика на първа степен (само компресора работи) и после пуснах на втора, трета и четвърта степен от копчето ... при което компресора веднага спря но почна да духа хладно и след малко почна да си духа със топъл въздух отвън ...
четох на много места че проблема може да е в копчето но мисля че не е защото го отворих и клемите му бяха напълно запазени ...
четох и за някаква втора перка някъде но така и неможах да намеря подробности ...
от какво може да е това и как би могло да се оправи ?
колата е фокус TDCI 1,8 115кс 2002
забравих да допълня че проверих всички предпазители и те са напълно изрядни.
но сега лятото като се опитам да включа климатика и се получава нещо странно ... на първа степен се включва компресора и започва да работи НО перката не се включва да духа ... а превключа ли на втора степен автоматично компресора спира да работи (дори зелената лампичка на бутона AC изгасва) и се включва перката и започва да духа ... същото и в обратен ред ... като свалям степените от четвърта до изключено положение - на четвърта, трета и втора върти перката и като пусна първа степен вентилатора спира да духа, чува се "чат" и компресора започва да работи (и зелената индикация ми се включва)
направих си проба като оставих известно време включен климатика на първа степен (само компресора работи) и после пуснах на втора, трета и четвърта степен от копчето ... при което компресора веднага спря но почна да духа хладно и след малко почна да си духа със топъл въздух отвън ...
четох на много места че проблема може да е в копчето но мисля че не е защото го отворих и клемите му бяха напълно запазени ...
четох и за някаква втора перка някъде но така и неможах да намеря подробности ...
от какво може да е това и как би могло да се оправи ?
колата е фокус TDCI 1,8 115кс 2002
забравих да допълня че проверих всички предпазители и те са напълно изрядни.
- TheXFiles
- потребител
- Регистриран: 26 сеп 2009, 14:00
- Модел на автомобила: Focus MK2.5 1.8TDCI
Re: Проблем с климатика на FOCUS
Виж резистора/намира се под жабката/. При мен проблема беше подобен и като го смених се оправи.
- Nuclear
- потребител
- Регистриран: 07 фев 2009, 19:51
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 2000г, бензин
Интересно, аз имам абсолютно същия проблем с вентилатора и климатика... тия дни ще погледна под жабката какво има 
Явно нещо е омешало "логиката" на включване на климатика в зависимост от вентилатора - трябва климатикът да не работи, когато не е включен вентилатора, а сега реагира точно по обратния начин (като изключим степен 0, когато и двете не работят).

Явно нещо е омешало "логиката" на включване на климатика в зависимост от вентилатора - трябва климатикът да не работи, когато не е включен вентилатора, а сега реагира точно по обратния начин (като изключим степен 0, когато и двете не работят).
- Gladiator_BG
- потребител
Проблема верно се оказа в Резистора зад жабката ... нов е 70-80лв ... по моргите предполагам около 20лв може да се намери ... аз минах с "мостче" между първа и втора степен и сега всичко е ОК с изключението че скоростта на духане на първа степен е същата като на втора степен ... но за мен не е проблем
... премахната счупена снимка...
... премахната счупена снимка...
- Gladiator_BG
- потребител
незнайно защо но горното изображение е абсолютно "размазано" ... преди седмица бях до една автоморга за ел. бутон на прозореца и се сетих и за резистора .. при което момчето от автоморгата ми го даде за 15лв. ето нови снимкиGladiator_BG написа:Проблема верно се оказа в Резистора зад жабката ... нов е 70-80лв ... по моргите предполагам около 20лв може да се намери ... аз минах с "мостче" между първа и втора степен и сега всичко е ОК с изключението че скоростта на духане на първа степен е същата като на втора степен ... но за мен не е проблем