Лампата на акумулатора свети понякога - focus 1.8 tddi 2001

Акумулатор. Алтернатор. Стартер. Запалителна система. Осветление и сигнализация.
guarani_s
потребител
потребител
Регистриран: 14 юли 2013, 17:40
Модел на автомобила: ford focus 1.8 tddi
Status: Извън линия

Лампата на акумулатора свети понякога - focus 1.8 tddi 2001

Мнение от guarani_s » 10 сеп 2013, 08:21

Здравейте! Проблема е следния: от време на вереме докато си карам и лампата на акомулатора светва. Гася колата, паля пак - не свети! Вчера сутринта 2 пъти ми се случи, днес чак като дойдох на работа и като паркирах светна - след около 15-20 мин каране! Онзи ден направих 400км извънградско - нищо! Преди месец сменях четки и колектор на алтернатора, след това за първи пут като светна лампата на акумулатора веднага я заведох на майстор. 2ма майстора гледаха алтернатора, замерваха го, казаха че нищо му няма - всички диоди - ок! Гледах бушоните, които са над акумулатора всичките са ок! Притеснява ме да не падне акумулатора някуде и да се чудя какво да правя...

Евентуално като светне лампата как мога да замеря дали има зареждане?
ford focus 1.8 tddi 2001

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител
Регистриран: 13 мар 2009, 23:18
Модел на автомобила: Ford Focus 1.8 TDdi Ghia '00

Re: Лампата на акумулатора свети понякога - focus 1.8 tddi 2001

Мнение от Doin » 10 сеп 2013, 10:13

Купи си един от дигиталните волтметри, от тези които са в запалката - показват много точно.
При мен имаше същия проблем, но с волтметъра се оказа, че сутрин при запалване алтернатора зарежда с около 12-12,5 V, когато светва лампата - с 14-14,2V , а когато изгася и запаля отново ситуацията се повтаря. И така докато не загрее хубаво колата.
Смених алтернатора поради друга причина, но волтметъра си го оставих - добра работа ми мърши.

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 10 сеп 2013, 10:27

Ама няма логика да светва... Трябва да свети само като не зарежда... :shock:
ford focus 1.8 tddi 2001

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител

Мнение от Doin » 10 сеп 2013, 10:33

Логика... и аз не намерих!
http://www.clubford.org/forum/viewtopic ... &sk=t&sd=a

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 10 сеп 2013, 10:58

Прочетох ти темата, ДА същия проблем е и при мен... Сега при теб продължава ли така да си свети и какво прави като светне?

ПП

Утре сутринта ще измеря напрежението на акумулатора какво е и за щастие имам 2ри ключ, ще замеря като светне лампата! 8)
ford focus 1.8 tddi 2001

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 12 сеп 2013, 07:45

От онзи ден си нося мултицета и все едно разбра и не иска да светне... :x Мерих като зарежда - 14.57, веднага след като изключа 13.07, на студена кола 12.57. Това нормално ли е за акумулатора, защото индикатора, който трябва да светети в зелено, не свети нищо като е студена колата???
ford focus 1.8 tddi 2001

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 24 сеп 2013, 07:57

Чак днес от последното ми писане, лампата отново светна! Този път бях подготвен и го измерих: 13.80V. Изгасих я, пак я запалих: 14.30V.-14.50V. Обяснение за това има ли някакво?
ford focus 1.8 tddi 2001

Потребителски аватар
OgiDogi
потребител
потребител
Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ

Мнение от OgiDogi » 24 сеп 2013, 21:26

guarani_s написа:Чак днес от последното ми писане, лампата отново светна! Този път бях подготвен и го измерих: 13.80V. Изгасих я, пак я запалих: 14.30V.-14.50V. Обяснение за това има ли някакво?
Трябвало е да изчакаш малко с включен волтмер при работещ двигател и светеща лампа. Ако напрежението продължи да намалява, значи алтернаторът е спрял да зарежда, просто си измервал напрежение върху току-що изключен от заряд акумулатор. От там нататък си прави изводите, дали не трябва да сменяш четки/колектор.
Изображение
Ford не боледува - направо умира... примерно след 25 години. :D
ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 27 сеп 2013, 07:49

OgiDogi написа:
guarani_s написа:Чак днес от последното ми писане, лампата отново светна! Този път бях подготвен и го измерих: 13.80V. Изгасих я, пак я запалих: 14.30V.-14.50V. Обяснение за това има ли някакво?
Трябвало е да изчакаш малко с включен волтмер при работещ двигател и светеща лампа. Ако напрежението продължи да намалява, значи алтернаторът е спрял да зарежда, просто си измервал напрежение върху току-що изключен от заряд акумулатор. От там нататък си прави изводите, дали не трябва да сменяш четки/колектор.
Днес го измерих на току що изключен, топъл двигател, беше 12.80V и падаше. Като е запалена е ~14.40! Като светне пак ще подържа малко повече волтметъра...
ford focus 1.8 tddi 2001

Потребителски аватар
Doin
потребител
потребител

Мнение от Doin » 27 сеп 2013, 09:17

http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 11&t=44420
След посещението при майстора ще споделя какъв е резултата.

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 27 сеп 2013, 16:53

ОК мерси много! Надявам се да открие проблема и да го оправи :)
ford focus 1.8 tddi 2001

Потребителски аватар
piksi_88
потребител
потребител
Регистриран: 08 окт 2011, 20:44
Модел на автомобила: focus

Мнение от piksi_88 » 23 ное 2013, 20:43

Колега аз имам същият проблем , когато включа климатика или когато вали ми светва лампата на акумолатора гася паля и всичко е наред , ако си намерил решение вече на въпроса моля да споделиш

Потребителски аватар
S_C
потребител
потребител
Регистриран: 05 юни 2008, 23:00
Модел на автомобила: Mondeo`95 2.0
Marea`01 1.6
Caravelle JX
Контакти:

Мнение от S_C » 23 ное 2013, 21:29

Решението е да си прегледате и двамата инсталацията на колите и да си позачистите тук-там разни конектори и кабелни обувки. По ел системата, тръгне ли нещо да се влияе от лошото време, това говори за лоши контакти...някъде.
Не говоря с непознати. Никога не се знае кой от двама ни ще се окаже психопат!

Потребителски аватар
Didibao
потребител
потребител
Регистриран: 03 юни 2008, 01:08
Модел на автомобила: Focus ST170

Мнение от Didibao » 24 ное 2013, 09:37

Колеги фокуса си има диагностика от таблото и там може да си следите зареждането когато пожелаете!

Натискате и задържате за около 5 секунди бутона за нулиране на километража, давате на контакт и след това, с единични натискания минавате през отделните режими.
Изображение

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 26 ное 2013, 14:18

Сега направих теста, нулира брояча - 0 грешки. Смених алтернатора с чисто нов, защото стария се стопи... от вчера съм с новия, днес пак светна...
ford focus 1.8 tddi 2001

pi4o
потребител
потребител
Регистриран: 17 апр 2013, 22:09
Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115 hp 2001 г. (коНби)

Мнение от pi4o » 28 ное 2013, 21:19

И при мен се получи същия проблем. Сега когато стана студено. Иначе лятото съм включвал климатика, но не е имало проблем с въпросната лампа за акумулатора. Сега като включа да стопля задното стъкло на комбито и лампата светва, но не винаги, а когато си поиска. Не съм ходил още на майстор, но като гледам постовете ви... май няма смисъл. Оказва се, че това е още един дефект на фокусницте от 2001 г. :x
Аз имам и друг проблем, пак нерешен до сега - един странен, виещ звук след като загрее колата, но това е описано в една друга голяааааама тема... :shock:
Ще следя темата, а ако аз намеря някакво решение ще пиша. ;;):
"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд

Pinket
потребител
потребител
Регистриран: 24 ное 2013, 15:51
Модел на автомобила: Mondeo

Мнение от Pinket » 30 ное 2013, 13:42

pi4o написа:И при мен се получи същия проблем. Сега когато стана студено. Иначе лятото съм включвал климатика, но не е имало проблем с въпросната лампа за акумулатора. Сега като включа да стопля задното стъкло на комбито и лампата светва, но не винаги, а когато си поиска. Не съм ходил още на майстор, но като гледам постовете ви... май няма смисъл. Оказва се, че това е още един дефект на фокусницте от 2001 г. :x
Аз имам и друг проблем, пак нерешен до сега - един странен, виещ звук след като загрее колата, но това е описано в една друга голяааааама тема... :shock:
Какъв ти е акумулатора ?

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 07 дек 2013, 09:31

pi4o написа:И при мен се получи същия проблем. Сега когато стана студено. Иначе лятото съм включвал климатика, но не е имало проблем с въпросната лампа за акумулатора. Сега като включа да стопля задното стъкло на комбито и лампата светва, но не винаги, а когато си поиска. Не съм ходил още на майстор, но като гледам постовете ви... май няма смисъл. Оказва се, че това е още един дефект на фокусницте от 2001 г. :x
След като смених алтернатора с чисто нов, само веднъж е светвала лампичкатаю. Да чукнана дърво, отдавна не се е случвало.

Колкото до виещия звук и аз го имах. В деня в който се засили - зачестиха светванията на акумулатора. Изразявашесе във засилено виене от 900-1200 оборота на двигателя. Точно алтернатора се оказа, че вие! Като го свалихме видяхме, че статора беше заминал. Взех си нов заместител на магнет марелли за 200лв. и дано да си нямам проблеми вече с този алтернатор...
ford focus 1.8 tddi 2001

pi4o
потребител
потребител
Регистриран: 17 апр 2013, 22:09
Модел на автомобила: Focus 1.8 TDCi 115 hp 2001 г. (коНби)

Мнение от pi4o » 07 дек 2013, 14:19

Здравейте колеги!
Ето какви са ми последните наблюдения относно светването на лампата на акумулатора.
Видях един дигитален волтмер, който се поставя в запалката и показва на незапален мотор какъв е тока на акумулатора. Като запалиш колата пък показва с колко зарежда генератора (алтернатора, динамо или там както се казва така и не разбрах как се казва). Та.... при угасен мотор уредчето показва 12.5 V ток. Като завъртя на контакт и подгревните свещи се включат става 10.5 V за няколко секунди, после се възстановява до 12.0 V и паля. Започва да показва 14.4 V. Като включа фаровете няма проблем седи си на 14.4 V при 900 оборота, но като включа нагревателя на предното съкло пада на 11.9 V после като задържа на 1000-1100 оборота застава на 14.4 волта. Ако включа обаче подгряване на предното и задното стъкло, и вентилатора за парното остава на 11.2 волта и така си стои дори и при по-високи обороти. След 10-15 секунди обаче светва лампата на акумулатора и волтмера започва да показва 13.5 волта. Акумулатора мисля, че ми е добър с него съм кулил колата - сега ми е първа зима, но на него е написано с маркер - 2011 г.
Е нека някой дето разбира от електрониките да каже какъв може да е проблема. :roll:
"Мисленето е най-трудната работа на света. Затова толкова малко хора се захващат с нея." - Хенри Форд

guarani_s
потребител
потребител

Мнение от guarani_s » 18 дек 2013, 08:31

pi4o написа:Здравейте колеги!
Ето какви са ми последните наблюдения относно светването на лампата на акумулатора.
Видях един дигитален волтмер, който се поставя в запалката и показва на незапален мотор какъв е тока на акумулатора. Като запалиш колата пък показва с колко зарежда генератора (алтернатора, динамо или там както се казва така и не разбрах как се казва). Та.... при угасен мотор уредчето показва 12.5 V ток. Като завъртя на контакт и подгревните свещи се включат става 10.5 V за няколко секунди, после се възстановява до 12.0 V и паля. Започва да показва 14.4 V. Като включа фаровете няма проблем седи си на 14.4 V при 900 оборота, но като включа нагревателя на предното съкло пада на 11.9 V после като задържа на 1000-1100 оборота застава на 14.4 волта. Ако включа обаче подгряване на предното и задното стъкло, и вентилатора за парното остава на 11.2 волта и така си стои дори и при по-високи обороти. След 10-15 секунди обаче светва лампата на акумулатора и волтмера започва да показва 13.5 волта. Акумулатора мисля, че ми е добър с него съм кулил колата - сега ми е първа зима, но на него е написано с маркер - 2011 г.
Е нека някой дето разбира от електрониките да каже какъв може да е проблема. :roll:
Много подобно и при мен! Хем че алтернатора е чисто нов днес пак, за 1 месец за 2ри път светна лампана на акумулатора. Напоследък наблюдавам, че при газ се засилват светлините... Замерих го и същатата работа като при колегата - с консъмативи ~12V зарежда и като дам газ се дига до 14 и нещо.. Това нормално ли е?
ford focus 1.8 tddi 2001

Отговори

Върни се в “ЕЛ. ИНСТАЛАЦИЯ и ОБОРУДВАНЕ”