Проблем с бравата на Fiesta
-
- потребител
- Регистриран: 04 дек 2012, 21:52
- Модел на автомобила: Ford Fiesta 1.8D RT 89г.
- Status: Извън линия
Проблем с бравата на Fiesta
Имам проблем с бравата на дясната/пасажерска врата на Ford Fiesta. Мислех, че вратата е изкривена, но тенекеджията ми каза, че вратата е ОК - да си търся брава. Ту затваря, ту не затваря при нормално затваряне. Понякога закача езичето на първата степен. Ако се блъсне и след това се дръпне отвътре с малко сила, затваря се, но това не е начинът. Преди такива проблеми не ми е правела. Искам някой със сходен проблем да каже как го е решил - сменя се цялата ключалка ли, какво ли?
-
- потребител
- Регистриран: 06 апр 2011, 20:26
- Модел на автомобила: FIESTA 89г/1.1/OHV
Re: Проблем с бравата на Fiesta
Трябва да се види какво точно се случва, но провери първо тази част, която закача вратата в затворено състояние трябва да е едно като на старите хладилници "Мраз" - когато се затвори вратата, превърта и се закача. Когато отваряш, откача заключването и се връща в отворено положение - дали не е клеясало и да се движи трудно. Ако е така, може да го напръскаш с някакъв почистващо-смазващ спрей. (а най-добре е да се свали цялата брава и да се измие и смаже наново - - свалят се корите, откачат се разните лостчета. Отвиват се три винта отстрани на вратата, яко затегнати са, и бравата излиза).
-
- потребител
Бравата не е клеясала и се движи според мен достатъчно свободно езика. Пръсках я няколко пъти с WD40. Просто когато тръгнеш да затваряш, не закача езика всеки път. От време на време се затваря коректно. Иначе иска да я бутнеш да закачи и после с по-голяма сила да я дръпнеш навътре, за да се заключи. Проблема се появи внезапно. Когато на ръка бутна езика - заключва се за зъбчето. Махнах цялото гумено уплътнение на вратата и без него вратата се затваря. Няма нищо в гуменото уплътнение. Тенекеджията каза, че вратата не е изметната и си била перфектна и проблема бил в ключалката.
А винтовете специално съм опитвал да ги развивам, но не успях. Защото мислих да търся нова брава и все още мисля, само че малко го отлагам.
А винтовете специално съм опитвал да ги развивам, но не успях. Защото мислих да търся нова брава и все още мисля, само че малко го отлагам.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Смени тенекеджията, бравата иска регулиране, мести се чопа на гредата за който се закопчава бравата.techclerk написа:... Махнах цялото гумено уплътнение на вратата и без него вратата се затваря. .....
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
Сигурно ли е, че е от това и как може да се регулира? Какви може да са причините за проблема? Той възникна напълно внезапно, както си се беше затваряла хубаво, така и спря. Също така, понякога няколко пъти по ред си се затваря без проблеми - перфектно, а после пак не успява да се заключи и или закача езичето само на първа степен или въобще не го прави. Тенекеджията каза, че някакви пружинки в бравата били проблема и да съм търсил от моргата втора ръка.
- HACKO
- Модератор
Даваш противоречива информация, възможно е и да е проблем с бравата, ей така по нета няма как да се каже какво е.

-
- потребител
Не е противоречива. Наистина се затваряше практически всеки път без гуменото уплътнение, като си бях играл с нея. Иначе както си е с гуменото уплътнение, понякога се затваря уж напълно нормално, но повечето пъти или хваща езичето в първата му част или въобще не го хваща. Не знам как да го обясня по-добре.
За това търся съвети, евентуално ремонти, замяна, настройки.
За това търся съвети, евентуално ремонти, замяна, настройки.

- HACKO
- Модератор
Разхлаби леко чопа, и го придвижи леко навън, възможно е да иска и корекция нагоре/надолу (гледай и мисли), затегни и пробвай. Тази операция се повтаря, докато ефекта ти хареса.

-
- потребител
А трите винта с какъв инструмент да ги разхлабя? Очевидно с отвертка, нито с винтоверт нещо ще стане.
-
- потребител
Аз не можах да ги разхлабя на ръка с отвертка. Но с някакъв акумулаторен винтоверт - понеже има удар, се развиха доста лесно.
-
- потребител
И с моят винтоверт Skill опитах - изяде му се приставката, но не иска.
- HACKO
- Модератор
Инструмента прави майстора
, има здрави отверки, които могат да се удрят с чук и имат шестограм за усилване с ключ.

-
- потребител
Може тогава с ударна отвертка:

(имаше и някакви по 9 лв. - не помня в какъв магазин ги гледах, ама не изглеждаха по-зле от RICO-то. Бяха с по-малко части-накрайници.)
Използва се ето така: http://napravisam.net/wp-content/uploads/Wera-zagl.jpg
Но вероятно накрайникът ти е бил слаб, за да се повреди при усилие, недостатъчно за развиване на винта.

(имаше и някакви по 9 лв. - не помня в какъв магазин ги гледах, ама не изглеждаха по-зле от RICO-то. Бяха с по-малко части-накрайници.)
Използва се ето така: http://napravisam.net/wp-content/uploads/Wera-zagl.jpg
Но вероятно накрайникът ти е бил слаб, за да се повреди при усилие, недостатъчно за развиване на винта.
-
- потребител
Накрайника го дават Т40 torx. Такива са винтовете на планката, на която се заключва езика на ключалката за купето. Ако ще се регулира от там - трябва да ги развия някак. Опитах да го развия с винтоверта, но накрайника беше неподходящ. Имам Torx ключове - направо ключа се изви, изглежда е слаб. Кажете нещо достатъчно солидно да го развия, но да не е много пари. Верно инструмента прави майстора, но не съм механик и не ми трябва нещо професионално. Благодаря 

- HACKO
- Модератор
Ето един много добър комплект на много изгодна цена, има всички видове "Торкс", които ти трябват за Форда:
http://shop.valerii.com:8080/eb/shop__0 ... 120__bg_BG
А може да си купиш само един накрайник на цена 5-10лв на 1/2 и да го въртиш с върток от "гедория"
http://shop.valerii.com:8080/eb/shop__0 ... 120__bg_BG
А може да си купиш само един накрайник на цена 5-10лв на 1/2 и да го въртиш с върток от "гедория"

-
- потребител
Хубаво, благодаря, ще видя какво ще направя и ще пиша.
Ако не сполучи начинанието - ключалката колко пари е?

-
- потребител
Искам да благодаря на всички за помощта до момента. Развих най-накрая планката и се опитах да я регулирам. Проблема обаче не е в нея, дори в най-външно положение, при което вратата частично свети, отново не е както трябва. Изглежда малкото езиче, което е от горната страна и заключва голямото, което се избутва от самата планка пружината му е заминала и когато искаш да затвориш, не всеки път съумява да падне достатъчно бързо, като едновременно с това гуменото уплътнение избутва вратата навън и се получава липса на синхрон, от което вратата не може да се затвори. Тенекеджията беше казал нещо за някаква пружинка.
Някой имал ли е подобен проблем, решава ли се или най-добре да търся брава на моргата? Защото дори и да намеря такава от моргата, може да реши да прави същите чалъми. Въобще, колата я имам от няколко години и дребните проблеми лавинообразно се увеличават, честно казано взе да ми омръзва. Единственото съществено хубаво нещо е, че данъка е малък - не повече от 10лв за година.
Някой имал ли е подобен проблем, решава ли се или най-добре да търся брава на моргата? Защото дори и да намеря такава от моргата, може да реши да прави същите чалъми. Въобще, колата я имам от няколко години и дребните проблеми лавинообразно се увеличават, честно казано взе да ми омръзва. Единственото съществено хубаво нещо е, че данъка е малък - не повече от 10лв за година.
- HACKO
- Модератор
Вземаш брава втора употреба и забравяш, не се притеснявай, този проблем не е често срещан.
Може преди това да свалиш бравата, да видиш какво е скъсано/откачено.
Може преди това да свалиш бравата, да видиш какво е скъсано/откачено.