Ford Focus '99 1.6 не загрява достатъчно
-
- потребител
- Регистриран: 22 ное 2016, 22:39
- Status: Извън линия
Ford Focus '99 1.6 не загрява достатъчно
Здравейте,
тези дни се сдобих с въпросния автомобил. Колата е супер, но след няколко дни ползване и с настъпването на по-студено време забелязвам, че двигателя не загрява пълноценно. Стрелката стига нормално положение след 10км или 20-30 мин градско шофиране, и дори след това ако я карам на 4та или 5та или на ниски обороти температурата връща назад. Примерно като изляза извън града и ако карам с 90-100 стрелката връща малко назад и ако включа парното не духа нормално топло. Този проблем го няма като я карам с 120 или повече или ако съм 10-15 минути на 1ва-2ра в градско задръстване. Както и мисля, че беше по-добре като беше по-топло времето.
Любопитно ми е колегите с такъв мотор дали са имали подобни проблеми, за колко време загряват вашите коли и каква е нормалната работна температура на този двигател.
Днес разбрах, че бордовия компютър има тест меню и следих температурните показатели при движение. След 20мин работа и когато стрелката застане в нормална позиция стига 80 градуса и ако дам повече зор на мотора се качва до 85, като при нормално движение пада пак до 80.
Другото, което искам да попитам е в менюто има и температура на охладителната течност, но показва стойност само при изстинал двигател, при загрял ми показва някакъв код 0R0, това нормално ли е и при вас така ли е?
Видях много теми за загряващи двигатели, но не и за обратния проблем. Явно охладителната ситема при този модел е предразположена към проблеми като цяло. Чудих се дали моята кола не е имала същия проблем и някой да се е опитвал да го реши и от там да идва тази непълноценна температура сега, но предния собственик каза, че не е правил нищо и зимата карал така и не му обръщал внимание.
тези дни се сдобих с въпросния автомобил. Колата е супер, но след няколко дни ползване и с настъпването на по-студено време забелязвам, че двигателя не загрява пълноценно. Стрелката стига нормално положение след 10км или 20-30 мин градско шофиране, и дори след това ако я карам на 4та или 5та или на ниски обороти температурата връща назад. Примерно като изляза извън града и ако карам с 90-100 стрелката връща малко назад и ако включа парното не духа нормално топло. Този проблем го няма като я карам с 120 или повече или ако съм 10-15 минути на 1ва-2ра в градско задръстване. Както и мисля, че беше по-добре като беше по-топло времето.
Любопитно ми е колегите с такъв мотор дали са имали подобни проблеми, за колко време загряват вашите коли и каква е нормалната работна температура на този двигател.
Днес разбрах, че бордовия компютър има тест меню и следих температурните показатели при движение. След 20мин работа и когато стрелката застане в нормална позиция стига 80 градуса и ако дам повече зор на мотора се качва до 85, като при нормално движение пада пак до 80.
Другото, което искам да попитам е в менюто има и температура на охладителната течност, но показва стойност само при изстинал двигател, при загрял ми показва някакъв код 0R0, това нормално ли е и при вас така ли е?
Видях много теми за загряващи двигатели, но не и за обратния проблем. Явно охладителната ситема при този модел е предразположена към проблеми като цяло. Чудих се дали моята кола не е имала същия проблем и някой да се е опитвал да го реши и от там да идва тази непълноценна температура сега, но предния собственик каза, че не е правил нищо и зимата карал така и не му обръщал внимание.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Re: Ford Focus '99 1.6 не загрява достатъчно
За температурата на сервизното меню, не знам какво означава кода, но не е нормално, трябва да показва реалната температура. Ако кода не е свързан с проблем в датчика и оттам да идват грешни показания на уреда а всъщност температурата да си е нормална, най-вероятно термостата е блокирал в отворено положение или е бил премахнат. Първо трябва да установиш реалната температура на двигателя по старомодния начин (да я премериш с допълнителен термометър) и ако не е в нормите да смениш термостата.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- потребител
- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Термостат и моят беше така като и давам зор загрява като карам градско стрелката пада като смених термостата след 5 до 10 минути е по средата и не мърда. Ако термостата ти е на 74C по добре си го вземи от МП там цената е по ниска около 25-26 лева сменя се лесно!
-
- потребител
Благодаря, че писа колега. И на мен първата ми мисъл беше да се види/сменя термостата, ама като стане на въпрос в раговор с различни хора ми казват "а на този форд охладителната ситема не я бутай, че един път почне ли се няма край".
А какво означава ако е на 74 градуса, не би ли трябвало колата да има някакъв стандарт за термостата и само една възможност да има.
Колко градуса е фабричния. Да разбирам, че се предлага оригинален в МФ за 26лв така ли, защото ми се вижда много малка сумата, отделно, че в МФ цените сигурно са по надути.
А какво означава ако е на 74 градуса, не би ли трябвало колата да има някакъв стандарт за термостата и само една възможност да има.
Колко градуса е фабричния. Да разбирам, че се предлага оригинален в МФ за 26лв така ли, защото ми се вижда много малка сумата, отделно, че в МФ цените сигурно са по надути.
- Milen74
- потребител
- Регистриран: 03 юни 2012, 13:16
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6i 99г
Датчика мери температурата на главата не на антифриза. Термостатът ти или не работи или е изтърбушен и затова не ти загрява както трябва колата.
-
- потребител
Според тест менюто има температурен показател и за главата и за антифриза:
12. F.000 – Fuel level signal.
13. L.000 – Stable fuel level readout.
14. 000.F – Stable fuel level readout in HEX.
15. 000.C – Engine temperature.
16. 000.C – Coolant temperature.
17. b000 – Circuit voltage.
Както казах при мен показва и двете стойности на студен двигател и в момента в който загрее си показва нормално температурата на двигателя, но на антифриза ми излиза следното нещо:

Не успях да отркия в Google какво означава това, а ми се иска да разбера дали нямам някакъв проблем с датчик или с антифриза и охладителната система като цяло преди да пипам термостата. Ще съм благодарен някой ако провери какво излиза при неговата кола като стойност на загрят двигател. Температурата на охладителнат течност е точно след тази на двигателя в тест менюто.
12. F.000 – Fuel level signal.
13. L.000 – Stable fuel level readout.
14. 000.F – Stable fuel level readout in HEX.
15. 000.C – Engine temperature.
16. 000.C – Coolant temperature.
17. b000 – Circuit voltage.
Както казах при мен показва и двете стойности на студен двигател и в момента в който загрее си показва нормално температурата на двигателя, но на антифриза ми излиза следното нещо:

Не успях да отркия в Google какво означава това, а ми се иска да разбера дали нямам някакъв проблем с датчик или с антифриза и охладителната система като цяло преди да пипам термостата. Ще съм благодарен някой ако провери какво излиза при неговата кола като стойност на загрят двигател. Температурата на охладителнат течност е точно след тази на двигателя в тест менюто.
-
- потребител
- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Единият модел отваря на 74С а другият на 82С моят е на 74С .
-
- потребител
Моля препоръчайте ми човек за смяна на термостата, че ми е първа кола, преди две седмици я взех и не съм имал никаква работа с майстори и сервизи до сега. За София става въпрос.