Що е огледало и има ли то почва у нас?
- Polly
- потребител
- Регистриран: 24 фев 2005, 16:02
- Модел на автомобила: Бира Каменица в кен
- Контакти:
- Status: Извън линия
Лошото е, че тук сме Ганьовци и огледалата и мигачите на колата се използват като декорация. И колкото и да си пишем тук, на улицата ситуацията е съвсем различна, рядко срещани са хората, който дават път, и обикновено не си ли дадеш сам път, вероятността да висиш с включен мигач е много голяма.
Колкото до магистралата, лявата лента си е само за изправарване, а не за каране с висока скорост. Вярно дразнещо е пред теб някой да кара със 100, а ти да със 150, но всеки изправара с колкото може.

Колкото до магистралата, лявата лента си е само за изправарване, а не за каране с висока скорост. Вярно дразнещо е пред теб някой да кара със 100, а ти да със 150, но всеки изправара с колкото може.

FORD - Feel the difference.
- cenzor
- потребител
- Регистриран: 30 авг 2006, 20:28
- Модел на автомобила: Fiesta MK6 2004 1.3i/70hp
- Контакти:
Polly написа: Колкото до магистралата, лявата лента си е само за изправарване, а не за каране с висока скорост. Вярно дразнещо е пред теб някой да кара със 100, а ти да със 150, но всеки изправара с колкото може.

Така щяха без проблем да се кара :
Лява - 150+ км
Средна - 100-150 км
Дясна - 70-100 км
Аварийна - наистина само за аварийно спиране, а не за трактори, лади, ЗАЗ и други по-бавно предвижващи се.
- Kocko
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2005, 23:28
- Модел на автомобила: Ford Orion MK5
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J - Местоположение: София
Polly С бургаска регистрация в Сф трябва да си мноого настоятелен, повярвай ми! Сам си давам път, на мама й се зачервяват ушите и я засърбява дупето, ама съм свикнал и ми е през оная работа. Така че нека не си говорим за култура на каране, особено след като един маршруткаджия ми обясняваше как провинциалистите са калпави шофьори със изключително "сериозни" доводи. Така че това което си пишем тук са пълни глупости. Не си ли гледаш огледалата, не може да минеш едно кръстовище без да ти нагънат ламарините. Колкото до магистралите, като караш със 150 не си ли в процес на постоянно изпреварване? Като карам с такава скорост по магистралата обикновено гледам за бързи коли зад мен, които са очевидни.И колкото и да си пишем тук, на улицата ситуацията е съвсем различна, рядко срещани са хората, който дават път, и обикновено не си ли дадеш сам път, вероятността да висиш с включен мигач е много голяма. Laughing
Колкото до магистралата, лявата лента си е само за изправарване, а не за каране с висока скорост. Вярно дразнещо е пред теб някой да кара със 100, а ти да със 150, но всеки изправара с колкото може. Laughing
Глупавото е като попаднеш на някакво състезателче. С една Астра се гонехме по завоите наскоро и беше напълно безсмислено, просто момчето не можеше да приеме факта, че го изпреварвам, ами да е жив и здрав и дано другия път си купи хубави гуми, а не да се влачи по всички завои като бременна котка. Е тва са простотиите! Също не можете да промените 60 годишен шофьор с поне 500,000км. опит, той си е свикнал, че в лява лента ли е с даден мигач, всички са длъжни да го изчакат (има и изключения разбира се). В такъв случай като наближаваш със 160 или докарваш човека до ненужен инфаркт като набиеш спирачки зад него, или ако е безопасно изпреварваш отдясно. Който иска да ме критикува. Магистралата не е проблем да се мине бързо цялата, всеки да си кара както може или колкото му позволява колата. Библия на непрофесионалния шофьор не ни е работа да правим. Спирам да пиша по тази тема.

- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Тя Астрата е "много бърза", къде си тръгнал да да я изпреварваш не те е срам
Сега по темата. На изхода на Хасково посока Кърджали има отсечка 1-2км с еднопосочно д-е не е магистрала. Та вчера пътувам със служебната кола по тази отсечка, пред мен една Скания натоварена с чакъл с включен ляв мигач си се движи в лявата лента. Първоначално мислех че изпрреварва нещо бавноподвижно, но след като покарах малко след него минах леко в дясно и какво да видя -пътя отпред абсолютно празен. Изпреварих го от дясно, след мен и останалите автомобили. Човека си продължи да кара в ляво без изобщо да му направи впечетление, че всички го изпреварват от дясно. А караше със 70.

Сега по темата. На изхода на Хасково посока Кърджали има отсечка 1-2км с еднопосочно д-е не е магистрала. Та вчера пътувам със служебната кола по тази отсечка, пред мен една Скания натоварена с чакъл с включен ляв мигач си се движи в лявата лента. Първоначално мислех че изпрреварва нещо бавноподвижно, но след като покарах малко след него минах леко в дясно и какво да видя -пътя отпред абсолютно празен. Изпреварих го от дясно, след мен и останалите автомобили. Човека си продължи да кара в ляво без изобщо да му направи впечетление, че всички го изпреварват от дясно. А караше със 70.
- licho
- потребител
- Регистриран: 17 юли 2005, 13:19
- Модел на автомобила: Форд Фиеста 1.1 mi, 1992, Черна лимунзина с три врати
Фиат Браво 1.2 1999, Черна лимунзина с три врати - Status: Извън линия
мен ме е изпреварвала учебна кола отдясно(само инструктора беше)
10 км/ч в повече са си от голямо значение, спомнете си рекламата по радиото - "блъснете ме с 50 а не със 60, тогава имам по вероятност да живея"
тук има някой факти
http://dokkpbdp.mvr.bg/Drivers/speeding.htm
10 км/ч в повече са си от голямо значение, спомнете си рекламата по радиото - "блъснете ме с 50 а не със 60, тогава имам по вероятност да живея"
тук има някой факти
http://dokkpbdp.mvr.bg/Drivers/speeding.htm

- kEFi
- потребител
- Регистриран: 17 яну 2005, 13:19
- Модел на автомобила: Eskort 1.6 16V EFi
Поли познава и други с бургаска и всякаква друга регистрация! И повярвай ми - не е така! Проблема идва от такива с подобен манталитет, дето сами си вземат предимство и не си го дават, дори и да го нямат! И вярно е - гледам си постоянно огледалата, но за прелитащи отляво, отдясно, отгоре и отдолу "пилоти", осигуряващи си сами предимство!!! Пазя си и аз ламарините!Kocko написа:Polly С бургаска регистрация в Сф трябва да си мноого настоятелен, повярвай ми!
В постоянно изпреварване - не си! Няма такова понятие! Виж за постоянно нарушение - си!Kocko написа:Колкото до магистралите, като караш със 150 не си ли в процес на постоянно изпреварване?
Не разбрах кой е състезателя? За простотиите съм съгласен!Kocko написа:Глупавото е като попаднеш на някакво състезателче. С една Астра се гонехме по завоите наскоро и беше напълно безсмислено, просто момчето не можеше да приеме факта, че го изпреварвам, ами да е жив и здрав и дано другия път си купи хубави гуми, а не да се влачи по всички завои като бременна котка. Е тва са простотиите!
.......................
Точно такъв манталитет имах предвид!
Следствията от подобно мислена - дреме ми на ...... обикновено са такива, цитирам:
За по-малко от два часа две катастрофи край Сандански отнеха човешки живот и раниха трима души, предаде БТА.
Към 20.00 часа вчера на главен път Е-79, в близост до село Левуново, автомобил "Рено Клио" навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в автомобил "Лада".
При жестокия удар на място е загинал шофьорът на "Лада"-та Валентин Арнаудов на 55г.. М.Шилякова на 39г. от Сандански, която управлявала "Рено"-то, е настанена в болницата в Сандански с комоцио, без опасност за живота.
Сигнал за инцидента е подал друг водач, който минал през мястото на катастрофата. Най-вероятно несъобразена скорост е причина за трагедията, уточниха полицаи.
Два часа по-рано А. Стоянов на 23г. от Варна се врязал с лекия си автомобил "Фолксваген Голф" в паркиран на банкета край пътя тежкотоварен автомобил. Ранени при удара са возещите се в автомобила Стела Вилкова на 20г. от Шумен, която е с комоцио, и връстникът и от Варна Константин Бървев, който е с черепно-мозъчна травма.
Двамата са настанени за лечение в болницата в Сандански. Предполага се, че инцидентът е резултат от превишена скорост.
...........
Мой коментар:
55 годишния шофьор, предполагам с дълъг стаж и "неподлежащ на промяна" си карал по "старите правила" и идея си нямал, че според "новите правила вземи си сам" той няма място на пътя, няма и право на живот, щото някой твърди и потвърждава, че еди кой си път се минавал бързо........ама някой път БЪРЗО+РАЗСЕЙВАНЕ= втория случай...
- BadAngel
- потребител
- Регистриран: 03 авг 2005, 00:07
- Модел на автомобила: '06 Ford Focus
- Контакти:
ми когато си на зор ползвай и аварийното платно, там избягваш голяма част от трафика, само трябва да се внимава някой трактор да не инсталираш
аз лично, когато съм набръмчал здраво и ми е ясно, че е безмислено да се опитвам да намаля или леко в аварийното или с десните гуми в банкета минавам, но като цяло всички са прави като казват, че това са много високи скорости 

Играчките се променят,
момчетата - не.
момчетата - не.
- Kocko
- потребител
- Регистриран: 01 дек 2005, 23:28
- Модел на автомобила: Ford Orion MK5
Mercedes CLK W209
Seat Ibiza J - Местоположение: София
kEFi, явно съм те издразнил нещо. Няма проблеми, прави си изводи, твои са си! Предимство не мога да си взема, но престрояване си взимам. Налага ми се, особено в София. Нарушение и изпреварване са различни неща, разбирам до тук, че си изключително примерен шофьор, за което се радвам, но нямаш право да ме съдиш. Колкото до състезаването: това е пример; имах предвид че настигнах колата, изпреварих я и се почнаха демонстрации кой колко коне има под капака, при положение че просто бързах, което явно не трябваше да споменавам, тъй като виждам си докачлив. Но нищо, видях статистиките колко време спестяваш, карайки със 150, вместо 120 за 100 км. Изборът си е мой!
И не разбрах, какъв точно манталитет имаше предвид???
Извинявай, но нямам предвид че хората с известен брой години зад волана са негодни зад шофьорското място. Това означава да нарежем книжките на родителите си! Аз не мисля така, а ти?
Статистиката е наистина неприятна, но такива инциденти са неизбежни. Мислиш ли че ще спреш "чичо Вълчо" от село Крушаре да излезе с Москвича пиян на мотика на главния път, който минава през центъра на селото, за да не се прибере пеша, с дразнене във форумите? На "чичо Вълчо" му трябва най-малкото един добър бой, дано изтрезнее и тотална смяна на манталитета, щото той за форум не е чувал, а и му е на дедовия. Така че брат, ограничителните табели в селата носят известен смисъл в себе си, но ставаше въпрос за магистрално каране.
И не разбрах, какъв точно манталитет имаше предвид???
Извинявай, но нямам предвид че хората с известен брой години зад волана са негодни зад шофьорското място. Това означава да нарежем книжките на родителите си! Аз не мисля така, а ти?
Статистиката е наистина неприятна, но такива инциденти са неизбежни. Мислиш ли че ще спреш "чичо Вълчо" от село Крушаре да излезе с Москвича пиян на мотика на главния път, който минава през центъра на селото, за да не се прибере пеша, с дразнене във форумите? На "чичо Вълчо" му трябва най-малкото един добър бой, дано изтрезнее и тотална смяна на манталитета, щото той за форум не е чувал, а и му е на дедовия. Така че брат, ограничителните табели в селата носят известен смисъл в себе си, но ставаше въпрос за магистрално каране.

- kEFi
- потребител
Не става въпрос за издразване, нито за нещо лично!Kocko написа:........
Изказвам си моето мнение по даден пример.
Не съм примерен шофьор, само се опитвам да сведа до минимум предизвикването на критични ситуации от моя страна.
Че в София си е трафик - така си е! И аз съм с бургаска регистрация. Но според мен това не е от значение - всеки е участник в движението, а регистрацията....освиркват и жестикулират повечко и толкова!
По принцип състезание изисква поне двама участника. Като остане един (демек не му се вържеш) състезанието приключва, а вероятността от възникване на критична ситуация намаля многократно. Не е ли така?
А дали движението става по магистрала или не - за мен е без значение от гледна точка, че и на магистрала и извън нея шофора е един и същ, от там и начина на каране т.е. ако бих направил нещо на магистрала, бих го и направил и на всеки друг път и обратно.
Колкото до неизбежността на инцидентите....си мисля, че не си прав! Нали затова и коментирам! Колкото повече участници в движението станат по-разумни и толерантни, толкова повече вероятността от неприятни инциденти намалява. Ако аз и ти примерно не направим някоя наложителна (според нас и обстановката за момента) маневра, която става критична за останалите участници и загубим минута-две... знаеш ли, може и да сме предотвратили нещо! Или поне вероятността да се случи е намаляла....Малко отиде в теория на вероятностите, но пък си е така! Поне според мен!
- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Адреналина се вдига и като ти изкочи някой Голф 4 от тъмна странична уличка без предимство и трябва да спреш за 10 м, като мен снощи, а возя детето. Ами ако карах с 50 вместо с 40 щеше да се забие направо в задната врата при детето.HACKO написа:При равностйни автомобили винаги си струва да се позакачиш( в рамките на разумното) колкото да си повдигнеш адреналина, пък ако ще и междуселски път да е.
- mrdds
- потребител
- Регистриран: 23 фев 2006, 12:26
- Модел на автомобила: S max 2.0 Diratec HE 2007 titanium
"Ужъст Марийьоо"....би казал човек от село ...примерно.(не ме критикувайте за грешките)
Много сее смачкала.
Има ситуаций,които си стават,и човек си казва "Ако бях направил това,или ако не го бях направил...немаше да стане"
Обаче всеки от нас си е с бензинче в кръвта и му се подръпва с някой,ей тъй заради адреналина.
Но си има нарушения,които са си доста брутални.
Не мисля,че като изпревариш от дясно си за затвор,не мисля,че ако караш с 180 на магистралата си за затвор.Обаче....най-честото нарушения водещо до инцидент -изпреварване без видимост....е тва си е не за затвор а за концлагер.
И колкото да се опитваме да спазваме правилата не можем....неможем защото обществото не ги спазва.Ако аз карам агресивно,а всички останали нормално няма да е интересно-затова и аз ще започна да карам като тях.

Има ситуаций,които си стават,и човек си казва "Ако бях направил това,или ако не го бях направил...немаше да стане"
Обаче всеки от нас си е с бензинче в кръвта и му се подръпва с някой,ей тъй заради адреналина.
Но си има нарушения,които са си доста брутални.
Не мисля,че като изпревариш от дясно си за затвор,не мисля,че ако караш с 180 на магистралата си за затвор.Обаче....най-честото нарушения водещо до инцидент -изпреварване без видимост....е тва си е не за затвор а за концлагер.
И колкото да се опитваме да спазваме правилата не можем....неможем защото обществото не ги спазва.Ако аз карам агресивно,а всички останали нормално няма да е интересно-затова и аз ще започна да карам като тях.
- kEFi
- потребител
То хубаво даваш пример...ама на снимката...вместо кола май е излязъл стълб от пресечката...това да не е от адреналинка, оп, дърпане с някой друг, за покачване на адреналин, в тесни градски улички за по яко?HACKO написа:Има и по-лошо, караш си в еднопосочно с предимство, мислиш си как след 4 дена пътуваш за морето и на завой без видимост срещу тебе кола.
Е това се случва: