Летни гуми, нови или втора употреба?
- valentyno
- потребител
- Регистриран: 23 мар 2014, 16:12
- Модел на автомобила: focus 1.8TDdi и служебна Fiesta mk8
- Status: Извън линия
Летни гуми, нови или втора употреба?
Здравейте, поразгледах темите и ми се стори, че конкретно за летни гуми няма тема, та реших да направя, че да споделя тази пролет на какво заложих. Колата е с 195/55/16 - купих 4 нови Riken - made in Serbia. Покарах я малко, честно да кажа, не съм експерт, но ми се струват добре. Поразгледах и за втора употреба, но ми искат около от 50 до 70 лв за гума, от три години и нагоре. Тези ги взех за 75 лв./бр. монтаж, баланс и нови винтили, произведени са Януари 2018 г., смятам поне 4 сезона да ги търкалям, ако няма инфекции разбира се. За тази марка Riken, пише че са под ръководството на Мишелин, някой с повече информация?
Валентин Андреев - 0896726037
-
- потребител
- Регистриран: 21 фев 2009, 17:50
- Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT
Re: Летни гуми, нови или втора употреба?
За мен лично, гумите на колата са, като обувките за мен самия.
Купувам си чисто нови гуми от висок глас, карам ги до момента, в който усетя, че почват да губят сцепление в определени ситуации.
Случвало ми се е износени гуми или стари гуми с грайфер но твърди като камък да ме изхвърлят от завои, не е приятно и не искам за няколко стотин лева да си рискувам живота.
Купувам си чисто нови гуми от висок глас, карам ги до момента, в който усетя, че почват да губят сцепление в определени ситуации.
Случвало ми се е износени гуми или стари гуми с грайфер но твърди като камък да ме изхвърлят от завои, не е приятно и не искам за няколко стотин лева да си рискувам живота.
-
- Потребител
- Регистриран: 07 авг 2007, 10:35
- Модел на автомобила: ford mondeo MK1 1.8 TD ex
ford focus 2 1.6 tdci 2007 - Местоположение: ruse
В повечето сайтове за гуми има филтър за търсене. Премиум, средна хубост , боклук. Сещай се се къде е Рикен , Дейтона и т.н. Всеки не може да кара с най-марковите гуми, но хубавата гума си е ... хубава. За втора употреба изобщо няма смисъл да се коментира. Аз лично имам 4 зимни гуми , купени от магазина и карани 5000 км. С ДОТ 2014 , така се случи , че продадох колата и от циганене за пари зимните гуми останаха в мен и не бяха по размера на следващите ми две коли, ще ги сложа за зимата на 2018 ... Ще бъдат със стар ДОТ , но почти нови. Но това е случайност , на битака има само гуми тип - цървул.
- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Евтините гуми излизат много по-скъпи в дългосрочен план, заради разхода на гориво (особено ако смяташ да ги караш 4 сезона).
Миналата пролет, малко преди смяната на зимните с летни, сцепих едната от предните Fulda непоправимо и на място в гумаджийницата взех някаква евтина, уж с хубав грайфер - да доизкарам сезона. Наесен след смяната установих, че колата дърпа наляво и размених с другата - взе да дърпа надясно, работата ясна - различна шарка и малко по-нова. Обаче, като дойде време за зареждане - разходът с над литър/100 нагоре, а за 5 месеца и около 3000 км. това са си едни 30+ литра нафта в повече и то само от една калпава гума, не ми се мисли 4 такива как биха се отразили. Сега с летните още не съм зареждал, но като гледам колко по-бавно слиза стрелката на горивото, пак е паднал чувствително разходът. Наесен тази въпросната гума си заминава и вземам две нови от изпробвани марки.
Моите 5 ст'инки.
Миналата пролет, малко преди смяната на зимните с летни, сцепих едната от предните Fulda непоправимо и на място в гумаджийницата взех някаква евтина, уж с хубав грайфер - да доизкарам сезона. Наесен след смяната установих, че колата дърпа наляво и размених с другата - взе да дърпа надясно, работата ясна - различна шарка и малко по-нова. Обаче, като дойде време за зареждане - разходът с над литър/100 нагоре, а за 5 месеца и около 3000 км. това са си едни 30+ литра нафта в повече и то само от една калпава гума, не ми се мисли 4 такива как биха се отразили. Сега с летните още не съм зареждал, но като гледам колко по-бавно слиза стрелката на горивото, пак е паднал чувствително разходът. Наесен тази въпросната гума си заминава и вземам две нови от изпробвани марки.
Моите 5 ст'инки.
-
- Потребител
Едва ли ще ти се качи разхода с 4 / 100, защото доста народ кара с евтини или калпави гуми и досега щяха да са разкрили тоя феномен. Въпросът опира до спирачен път и стабилност на автомобила за мен и предполагам повечето водачи. Дали ще ми гори 5/100 или 6/100, аз няма как да усетя пък и един литър гориво на 100 км в малка държава като нашата не е фатално. Аз лично имам 75 % градско и разхода е много относителен. Важното е да не спра в г..за на някого. При цена на една кутия цигари = 3л нафта не се тревожа много за разхода...
.

- Ozzie
- потребител
- Регистриран: 06 май 2016, 21:28
- Модел на автомобила: Focus Turnier MkIII facelift 1,6 TDCi 85 kW / EZ 02/15
Ex:Ford Focus C-Max 1,6 TDCi - 80 kW - Местоположение: Варна
@valentyno
Цените на масовите размери са такива, че изобщо не може да седи на дневен ред въпроса нови или секънд хенд. Отговора е - НОВИ.
Колкото до RIKEN-а... Карал съм с TIGAR, което си същото. Първото лято са О.К., второто вече не.
Цените на масовите размери са такива, че изобщо не може да седи на дневен ред въпроса нови или секънд хенд. Отговора е - НОВИ.
Колкото до RIKEN-а... Карал съм с TIGAR, което си същото. Първото лято са О.К., второто вече не.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
-
- потребител
- Модел на автомобила: Ford Focus MK1 Turnier 1.6 16v, Ford Focus MK2 1.6 16v Ti-VCT
Само нови, всичко друго е риск за живота на хората в колата. Представи си, че в рискована ситуация си с калпави гуми и се наложи да спреш, повярвай, всеки сантиметър е от значение. После никога няма да си простиш, че си спестил 100-200 лева от гуми
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Различни гуми на един мост!?! На твое място щях да си мълча.

Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Абе, добре се представя като сцепление при спиране и потегляне с пилене, дори прекалено добре - по-голямото триенето чак оказва влияние върху праволинейното движение и трябва леко да противодействам с волана.
Разходът няма да се увеличи с 4/100, ама вече гледам етикетчето да е нещо такова:
Еднакви по размер, със сходна шарка, но очевидно различен мат'риал. И нямам други оплаквания - виж по-горе.
- valentyno
- потребител
- Регистриран: 23 мар 2014, 16:12
- Модел на автомобила: focus 1.8TDdi и служебна Fiesta mk8
Ако има някой любопитен, на това попаднах из мрежата:
"Автогуми Riken"
"Riken е популярна марка гуми собственост на Michelin. Първоначално базирана в Япония, Riken Gomu Industry работи в областта на физическите науки и химически изследвания от 1917 г. По-късно, компанията разнообразява дейността си и се впуска в производството на автомобилни гуми под името и марката RIKEN. Името всъщност е абревиатура на "Riken Gomu", оригиналното име на компанията. През 1979г. фирмата RIKEN започва износ на автомобилни гуми за Съединените щати. След това, компанията се развива много бързо и започва да изнася гуми и за Европа, като се превръща в пълноправен производител на автомобилни гуми. През 1992 г., RIKEN е регистрирана като марка на компанията Michelin Okamoto Tire Corporation. След придобиването от Michelin, марката започва да се произнася като RIKEN, по американския начин.
Групата Michelin и нейното дъщерно дружество Tigar Tyres подписват договор през 2014г да се разшири производствения капацитет на завода Tigar Tyres в Пирот, който се намира на 300 км югоизточно от Белград.
Договорът се отнася за увеличаване на производствения капацитет на завода от 8 милиона гуми в 2012-12 000 000 гуми в края на годината 2016. Заводът произвежда и ще продължи да произвежда изключително гуми от нисък и среден клас, които се продават под марките Tigar, Корморан и RIKEN, всички от които са в портфолиото на Michelin Group. Разширението на завода е започнато в началото на 2013 г. и първите гуми трябва да излязат от новите производствени линии в средата на 2015 г. Повечето от гуми, произведени от завода в Пирот ще доставят за бързоразвиващите се руски пазари, както и на пазарите в Централна и Източна Европа, Африка и Близкия изток. Като цяло проектът ще представлява инвестиция от € 170 милиона за периода 2012-2016. В дългосрочен план, новото звено ще доведе до създаването на 700 работни места в Пирот."
"Автогуми Riken"
"Riken е популярна марка гуми собственост на Michelin. Първоначално базирана в Япония, Riken Gomu Industry работи в областта на физическите науки и химически изследвания от 1917 г. По-късно, компанията разнообразява дейността си и се впуска в производството на автомобилни гуми под името и марката RIKEN. Името всъщност е абревиатура на "Riken Gomu", оригиналното име на компанията. През 1979г. фирмата RIKEN започва износ на автомобилни гуми за Съединените щати. След това, компанията се развива много бързо и започва да изнася гуми и за Европа, като се превръща в пълноправен производител на автомобилни гуми. През 1992 г., RIKEN е регистрирана като марка на компанията Michelin Okamoto Tire Corporation. След придобиването от Michelin, марката започва да се произнася като RIKEN, по американския начин.
Групата Michelin и нейното дъщерно дружество Tigar Tyres подписват договор през 2014г да се разшири производствения капацитет на завода Tigar Tyres в Пирот, който се намира на 300 км югоизточно от Белград.
Договорът се отнася за увеличаване на производствения капацитет на завода от 8 милиона гуми в 2012-12 000 000 гуми в края на годината 2016. Заводът произвежда и ще продължи да произвежда изключително гуми от нисък и среден клас, които се продават под марките Tigar, Корморан и RIKEN, всички от които са в портфолиото на Michelin Group. Разширението на завода е започнато в началото на 2013 г. и първите гуми трябва да излязат от новите производствени линии в средата на 2015 г. Повечето от гуми, произведени от завода в Пирот ще доставят за бързоразвиващите се руски пазари, както и на пазарите в Централна и Източна Европа, Африка и Близкия изток. Като цяло проектът ще представлява инвестиция от € 170 милиона за периода 2012-2016. В дългосрочен план, новото звено ще доведе до създаването на 700 работни места в Пирот."
Валентин Андреев - 0896726037
-
- потребител
- Регистриран: 30 ное 2010, 19:10
- Модел на автомобила: форд фокус-2000 1.6 16v
Тази година моите ги смених с Nexen за 67 лева+3 лева доставка по Спиди от Диана на тях пише Made in Korea с Dot 3217 изминал с тях около 2к километра за сега съм доволен доста добре се държат на пътя само след 150-160 има едвам доловима вибрация в волана но може и балансировката да не добра. Миналата година бях със Fulda-Ecocontrol Made in Turkey бяха с dot 2016 летни пак нови ги взимах бяха по скъпи от тази марка обаче по зле се представяха на спиране особено ако имаше дъжда едвам ги изтраях и ги продадох.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Фулда отдавна не е това което беше.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

-
- Потребител
Засега средна цена , но добро качество държи само Вредещайн според мен и си купих 4 летни. Доволен съм - за малко пари / 105 лв за брой 205/55/16/ , добри гуми. Зимните са ми 2х2 Фулда и Вредещайн , Фулдите ги държа отзад , съжалявам , че ги взех , но много бързах тогава .. Наистина не са това , което бяха.
- Запрян.Б.
- потребител
- Регистриран: 04 авг 2016, 18:39
- Модел на автомобила: Mondeo
Аз от Фулда летни пък съм доволен, взех ги миналата пролет чисто нови, дот 17-та година(made in Germany или France). Цяло лято и есен без забележки, сега отново сложени на колата. 
Служебни карахме с NEXEN летни и на втори сезон станаха като пластмаса.

Служебни карахме с NEXEN летни и на втори сезон станаха като пластмаса.
-
- потребител
Бях с нови Dunlop, след второто лято станаха корави на камък. Vredestein-a ми сега е доста по-добър май към момента, а и на другите ни коли Vresestein-а се държи още доста добре. Бившите ми зимни Goodyear ми се струват сега доста по-добри от таз годишните ми зимни Continental, който уж трябваше да са по-добри.
-
- потребител
- Регистриран: 20 юни 2013, 18:06
- Модел на автомобила: Ford Focus 1.6 '00 lpg
Аз съм с нови нексени отпред - 195 60 15 и фулда отзад - от 2016. Нексена ми се струва че бързо ще му свърши грайфера, ама засега не мога да дам мнение как е на мокро. А за фулдата така като ви чета явно съм отървал предишния собственик от тях 
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
-
- потребител
- Регистриран: 18 юни 2014, 10:14
- Модел на автомобила: Focus c-max 1.8
Аз щях да пиша, понеже ме хвана яд на платените тестове. Явно наистина е кой плати повече, неговата гума е на по-горно място
Карам с Vredestein. Доста съм доволен, тъй като съм имал няколко изключителни резки спирания и колата е залепвала на място + че това ще им е 4 сезон, а ще може и още един да изкара. Километрите също са доста.
До преди 2-3 години ги даваха малко под топ марките с позиции 3-4-5, в зависимост от размера.
Сега гледам летен тест на АДАК за 2018, в което са на последно място в категория "Непрепоръчителни" и се чудя какво се е променило за 2 години като гумите са си същите, размера също?
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... 55-R16.htm
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Относно по-евтините гуми, при тях се износват адски бързо и ако направиш 3 сезона, то ще си карал малко. Както и сцепление и поведение при мокро също.
Наистина не си заслужава за 20 лв. на гума да се прави икономия
Карам с Vredestein. Доста съм доволен, тъй като съм имал няколко изключителни резки спирания и колата е залепвала на място + че това ще им е 4 сезон, а ще може и още един да изкара. Километрите също са доста.
До преди 2-3 години ги даваха малко под топ марките с позиции 3-4-5, в зависимост от размера.
Сега гледам летен тест на АДАК за 2018, в което са на последно място в категория "Непрепоръчителни" и се чудя какво се е променило за 2 години като гумите са си същите, размера също?
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... 55-R16.htm
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Относно по-евтините гуми, при тях се износват адски бързо и ако направиш 3 сезона, то ще си карал малко. Както и сцепление и поведение при мокро също.
Наистина не си заслужава за 20 лв. на гума да се прави икономия
-
- Потребител
Не гледай ревютата по ред , а точките . Вредещайна има повече точки от Гудиъра. Масово около 42-43 точки хубавите гуми , единствено Мишлена е скочил на 47 точки , явно те са спонсорите на турнира
. Иначе в края как се получава общата оценка не ми е ясно. Но и там отдавна е ясно , че спонсорите получават по-добри оценки. Аз съм пробвал доста марки и по критерия цена - хубост , ме устройват най-много.

- pepy1
- Модератор
- Регистриран: 18 май 2005, 22:38
- Модел на автомобила: бивш форд ескорт 1.6i 16v zetec Ghia Combi'96
бившо пежо 306 комби 1,9 ТД пак комби и Сеат ибиза 3 цилиндров 1.4 дизел - Местоположение: шоп от Младост-4
- Контакти:
Един път съм купувал втора употреба! Никога повече няма да го направя, и това беше времето на соц возилата малко след 90г. Всесезонни - никога повече! Също обеца на ухото от соц возилата. Само нови гуми от среден клас нагоре! Пазиш си колата, пазиш си живота, и не само твоя а на тези в колата ти.
времето е като парите-никога не стига