замръзване САМО на дръжката на шоф. врата-Фокус-2
-
- потребител
- Регистриран: 25 сеп 2020, 17:56
- Модел на автомобила: Форд Фокус 1.8 бензин 125к.с., 2006г.
- Status: Извън линия
замръзване САМО на дръжката на шоф. врата-Фокус-2
Здравейте,
Направи ми впечатление, че, когато вали мокър сняг, а впоследствие температурите паднат само дръжката на шоф. врата замръзва. При първият случай тази зима я напънах, за да я отворя, след което вратата не се затвори и 9км., докато стигна до работата я придържах с лявата си ръка, която направо ми отмаля-много тежка, бе-през цялото време, разбира се на дисплейченцето изписваше "drivers door open! При следващият такъв случай ми протече мисъл(
), тази зима, като дръжката на шоф. врата ми се запъна отворих без проблем вратата на пътника от дясно, пресегнах се и отворих шоф. врата отвътре, влязох и я затворих без проблем. Или отварям задна лява врата, пресягам се и отварям предна лява врата-отвътре затварянето не е проблем, а докато пристигна проблемът е решен.
Дано съм бил полезен за хора с подобни проблеми, но ми е много странно, че баш и само шоф. врата прави проблеми? Абе Фокусник...
Направи ми впечатление, че, когато вали мокър сняг, а впоследствие температурите паднат само дръжката на шоф. врата замръзва. При първият случай тази зима я напънах, за да я отворя, след което вратата не се затвори и 9км., докато стигна до работата я придържах с лявата си ръка, която направо ми отмаля-много тежка, бе-през цялото време, разбира се на дисплейченцето изписваше "drivers door open! При следващият такъв случай ми протече мисъл(

Дано съм бил полезен за хора с подобни проблеми, но ми е много странно, че баш и само шоф. врата прави проблеми? Абе Фокусник...

Много автомати-слаби резултати!
- OgiDogi
- потребител
- Регистриран: 01 фев 2009, 00:09
- Модел на автомобила: Orion 1.6DL '83 -> Mondeo 1.8TDi '97 с газ
Re: замръзване САМО на дръжката на шоф. врата-Фокус-2
От прекалено често отваряне/затваряне на съответния прозорец, се е поизносило уплътнението му и се стича вода вътре във вратата, където после замръзва.
- zz_stefanov
- потребител
- Регистриран: 04 авг 2020, 21:23
- Модел на автомобила: Ford Focus Mk 2,5 газ/бензин 1,6 Ti-VCT 115 к.с.
Силиконов спрей със сламка и оправяне на уплътнението и дренажа:)
-
- потребител
Оги-точно шофьорският прозорец изобщо не го отварям-като пуша(а пуша много) отварям десният-ако жената я няма!
Ама тя рядко се вози във Форд-а, че си има Голф-5, бензинов, новозакупен от нея през 2006г.(колкото годишен е и Фокуса)и е с мен, като ходим някъде-на море, например, или на Фордова среща(Събор), и чат-пат в града
Ама казва: много хубава, красива и удобна кола , и си личи, че е солидно направена!
Чак се учудих, че жена направи толкова правилна констатация!
Досега не е признала по-добра кола от нейният Голф!
Дръжката на шоф. врата мисля, че замръзва отвън -м/у нея и корпуса на вратата- като се е стекъл мокър сняг, който се стича, като вода, и
който впоследствие е замръзнал. Лекувам я с анти-замръзващ спрей, ама трябва да изчакам няколко минути та се изхитрих да я отварям отвътре.
Уплътнението в долната част на джама изглежда перфектно...?

Дръжката на шоф. врата мисля, че замръзва отвън -м/у нея и корпуса на вратата- като се е стекъл мокър сняг, който се стича, като вода, и
който впоследствие е замръзнал. Лекувам я с анти-замръзващ спрей, ама трябва да изчакам няколко минути та се изхитрих да я отварям отвътре.
Уплътнението в долната част на джама изглежда перфектно...?
- ivchotr
- потребител
- Регистриран: 31 окт 2015, 13:40
За да не ще да се затваря след като я отвориш с външната дръжка, имаш замръзнал привод от дръжката до бравата. Оправя се с по-често смазване с незамръзващ спрей. Или подмяна на бравата. Имах същия проблем с предишната ми кола.
Знам всички вицове за Форд 

-
- потребител
Хъм-това от външната страна, или се налага разтапициране на вратата, което не ми се ще да правя?
М/у впрочем външната дръжка си е била все яко заледена и се отваряше с голямо и ненормално напъване, което повече не повторих.
М/у впрочем външната дръжка си е била все яко заледена и се отваряше с голямо и ненормално напъване, което повече не повторих.
- HACKO
- Модератор
- Регистриран: 24 май 2006, 21:22
- Модел на автомобила: FORD FOCUS 04г/1.6/ X 4696 KK
SUBARU LEGACY 10г/2.0/ СВ 6292 ВК - Местоположение: ХАСКОВО
Пламене, знам че недолюбваш ВД40 ама в ситуацията помага. Пъхаш сламката през закопчалката и изпръскваш обилно в различни посоки.
Въздържайте се от излишни цитати, има бутон "ОТГОВОРИ", ще заключвам! 

- zz_stefanov
- потребител
- Регистриран: 04 авг 2020, 21:23
- Модел на автомобила: Ford Focus Mk 2,5 газ/бензин 1,6 Ti-VCT 115 к.с.
Аз пак ще ти препоръчам силиконов спрей със сламка, а не ВД40, за да не цапа. Прави се както каза Наско.
- ivchotr
- потребител
На предишната кола след една тежка зима и шофиране рано сутрин с придържане на вратата
започнах превантивно да оливам механизмите по описания по-горе начин с разни спрейове в началото на всяка зима. Потърсих и нова брава за шофьорската врата и я смених. Но с едно обилно омазване изкарвах зимата без проблеми. ВД 40 ще разкисне и отмие всички мръсотии, които се спичат през зимата и довеждат до този проблем. Силиконовият спрей ще запази частите смазани в студените месеци.

-
- потребител
Благодаря за отговорите!
Силиконовият спрей по го приемам от "ВД"-то, всъщност го приемам за много неща-особенно за гумените уплътнения на вратите(има такъв специално за гумени уплътнения, освен универсалните), пръскам ги 2-3 пъти годишно, много им удължава живота, а са важни, много полезни и скъпи.
Хубава вечер, или лека нощ, или наздраве, фенове!
Силиконовият спрей по го приемам от "ВД"-то, всъщност го приемам за много неща-особенно за гумените уплътнения на вратите(има такъв специално за гумени уплътнения, освен универсалните), пръскам ги 2-3 пъти годишно, много им удължава живота, а са важни, много полезни и скъпи.
Хубава вечер, или лека нощ, или наздраве, фенове!

- HACKO
- Модератор
Отчитай обаче, че проблема го прави замърсяването, както каза колегата, а не липсата на смазка.

-
- потребител
Тъй-вчера сутринта както и тази сутрин въпросната дръжка, както очаквах беше замръзнала-абе само мойта ли замръзва...?
Вчера връщайки се от работа заваля мокър сняг и днес сутринта ясно се виждаше замръзналият през нощта мокър сняг натрупал се м/у вратата и дръжката, който си образуваше чист леден слой, та някак не разбирам чистотата зад дръжката да е от значение, но ок-ще дръпна дръжката, ще напръскам хубаво с "ВД", после ще направя същото и със силиконов спрей, пък да видим-тъкмо времето през следващите дни ще е подходящо за таКъви експерименти

Вчера връщайки се от работа заваля мокър сняг и днес сутринта ясно се виждаше замръзналият през нощта мокър сняг натрупал се м/у вратата и дръжката, който си образуваше чист леден слой, та някак не разбирам чистотата зад дръжката да е от значение, но ок-ще дръпна дръжката, ще напръскам хубаво с "ВД", после ще направя същото и със силиконов спрей, пък да видим-тъкмо времето през следващите дни ще е подходящо за таКъви експерименти

- HACKO
- Модератор
Не дръжката, почисти основно бравата. Става през заключващия механизъм на бравата (не ключалката).

-
- потребител
Ама тя дръжката на вратата буквално залепва към корпуса на вратата, Наско-нали описах решението-отварям дясната предна врата, отварям отвътре шоф. врата и я отварям широко избутвайки я максимално навън(зер да не се затвори)-ако вътр. и механизъм е замръзнал, което не е факт нямаше да се затвори перфектно отвътре впоследствие.
Ключалката изобщо не я използвам и не я включвам в случая.
Ключалката изобщо не я използвам и не я включвам в случая.
- HACKO
- Модератор
Явно не съм те разбрал, някой спомена невъзможност да закопчее докато не се затопли и оттам съм се насочил към замърсяване на самата брава. При тебе или течен парафин, или силиконова смазка. На всички дръжките замръзват като е мокро и после температурата падне, поне на фокус1 са достатъчно масивни и просто рязко дръпване решава проблема. Сега не мога да се сетя ама двойката не е ли със същите дръжки?

- ivchotr
- потребител
На същия принцип са.
Като дръпнеш дръжката, обработи със смазката и тази част, която влиза във вратата. Дръжката на шофьорската врата е износена най-много по разбираеми причини. Затова замръзва по-лесно. При мен е същото, миналата есен не съм ги мазал, но нямам драми. По-скоро уплътнението слепва, та чак се чува как вратата се отлепя от него.
Като дръпнеш дръжката, обработи със смазката и тази част, която влиза във вратата. Дръжката на шофьорската врата е износена най-много по разбираеми причини. Затова замръзва по-лесно. При мен е същото, миналата есен не съм ги мазал, но нямам драми. По-скоро уплътнението слепва, та чак се чува как вратата се отлепя от него.

- HACKO
- Модератор
За гумените уплътнения в Кауфланд има препарат в малки шишенца с дунапренен апликатор. Ползвам го от 4-5г и е учудващо ефективен за цената си, предполагам е течен парафин, който е много по-евтин в аптеките, но пък заради апликатора е много удобен за употреба.

- ivchotr
- потребител
Аз по принцип ги обработвам през късната есен, ама тази зима нали в началото тръгна сравнително топла и така си останаха.

-
- потребител
Благодаря за отговорите Ви!
Каних се днес да се позанимая с проблемът, ама ме домързя-наздраве!
Пък и нали съм му хванал цаката, като отворя друга врата, за да отворя шоф. отвътре, щото, ако я напъна отвън после не се затваря и зорът е голям!
Каних се днес да се позанимая с проблемът, ама ме домързя-наздраве!

- ivchotr
- потребител
Като я напънеш отвън не се затваря, защото механизмът на външната дръжка блокира някъде по трасето привода към бравата. Затова по-горе поне двама човека ти казахме да олееш всичко с някаква смазка. Пъхаш тръбичката на спрея през отвора във вратата, където влиза дръжката и пръскаш яко. После повтаряш същата процедура покрай резето на бравата. Излишната смазка ще изтече през дренажните отвори долу на вратата, а и няма да ѝ е излишно да е по-мазна отвътре. По-трудно ще ръждяса. Но за да си сигурен, че си омазал всичко качествено, е добре да се свали кората и тогава всичко, що се движи, ще ти е удобно за обработка.