Ел. инсталацията...
-
- потребител
- Регистриран: 22 мар 2006, 12:45
- Модел на автомобила: Ford Mondeo комби '95г. 1.8i, 16V Ghia
- Контакти:
- Status: Извън линия
Ел. инсталацията...
Здравейте
имам следния въпрос. преди година имах проблем с ел. инсталацията няколко пъти. не светеше единия фар и габаритите, таблото. после имах проблемм със запалването, и се оказа, че е студена спойка на таблото с релетата. та искам да попитам къде /освен в МП/ мога да отида на цялостна диагностика на ел. инсталацията, защото гледам, че и сега някой бутони по таблото не светят, но не са фатални /на бутона за парното и запалката например/, ама е дразнещо, а и непрекъснато очаквам да се появи по-сериозна повреда. майстора, който ми прави ремонта тогава каза, че нещо е пипано сериозно по кабелите и е по-добре да си купя ново табло с релета и прекъсвачи. знаете ли и каква им е горе-долу цената и ново ли трябва да е или може и втора употреба?
Благодаря ви предварително за съветите

имам следния въпрос. преди година имах проблем с ел. инсталацията няколко пъти. не светеше единия фар и габаритите, таблото. после имах проблемм със запалването, и се оказа, че е студена спойка на таблото с релетата. та искам да попитам къде /освен в МП/ мога да отида на цялостна диагностика на ел. инсталацията, защото гледам, че и сега някой бутони по таблото не светят, но не са фатални /на бутона за парното и запалката например/, ама е дразнещо, а и непрекъснато очаквам да се появи по-сериозна повреда. майстора, който ми прави ремонта тогава каза, че нещо е пипано сериозно по кабелите и е по-добре да си купя ново табло с релета и прекъсвачи. знаете ли и каква им е горе-долу цената и ново ли трябва да е или може и втора употреба?

-
- потребител
- Регистриран: 21 авг 2007, 11:43
- Модел на автомобила: Ford eskort 96,kombi,Zetec
Re: Ел. инсталацията...
Колега аз имам подобен на тебе проблем.Спряха да ми светят габаритите(предни и задни),халогени и шофьорското табло.Не е бушон със сигурност щото съм ги проверявал не един път.Цялата работа започна от там,че като включа светлините някой път проработваха,а някой път не.Вече само късите,дългите и тези за мъгла отзад светят.Интересното е,че докато карам в положение не светят габарити,халогени,табло и изведнъж просветват за различно време.Ходих до София един път и валеше яко и си бях включил светлините и както си карах изведнъж преди тунела всички тоци дойдеха и ме кара така чак до София.После там спирах тва-онова на връщане щракам няма никой.Ама преди,вече хич и не идват.Ще се радвам ако има някой който знае нещо по въпроса.Отворих аз тази джаджа за чистачките и фаровете(щото ми казаха,че им била слабост) ама вътре всичко си е наред или поне не видях нещо развалено.Не мога да отворя врътката на края за включването на фаровете да видя там дали не се е прецакало нещо.Ако някой знае как се отваря пишете моля ви за да мога да проверя и там.Ако не е и от там трябва да търся някъде обща връзка или реле-между табло,габарити и халогени.Възможно е то да е изпляскало или самата връзка да е хлабава за да прекъсват така.Дайте някакъв акъл..minky написа:Здравейте![]()
-
- потребител
- Регистриран: 22 мар 2006, 12:45
- Модел на автомобила: Ford Mondeo комби '95г. 1.8i, 16V Ghia
- Контакти:
Точно в това ми беше тогава проблема. капачето се отваря с отверка (чупи се, ама така, че да може после пак да се използва), зачиства се всичко вътре (клеми, връзки и т.н.) и после това капаче се залепва обратно. иначе не става, точно това направи и майстора срещу 15 лв.Не мога да отворя врътката на края за включването на фаровете да видя там дали не се е прецакало нещо.Ако някой знае как се отваря пишете моля ви за да мога да проверя и там.Ако не е и от там трябва да търся някъде обща връзка или реле-между табло,габарити и халогени.Възможно е то да е изпляскало или самата връзка да е хлабава за да прекъсват така.Дайте някакъв акъл..
-
- потребител
- Регистриран: 21 авг 2007, 11:43
- Модел на автомобила: Ford eskort 96,kombi,Zetec
Направих си го сам днеска.Само че на мене проблема ми е бил в края на лоста за светлините врътката.Извадих го със зор и зачистих вътре каквото имаше за зачистване,а те са 4 клеми.Кабелите им са много къси и видях бая зор ама си ги оправих.Сега всичко ми работи само дето загуби авариините и бибитката ама сега не ми се занимава,че утре тръгвам за морето.Като се върна ще отворя пак пакета на чистачки и светлини и ще видя кое не съм сложил правилно.Иначе преди това си работеха.minky написа:Точно в това ми беше тогава проблема. капачето се отваря с отверка (чупи се, ама така, че да може после пак да се използва), зачиства се всичко вътре (клеми, връзки и т.н.) и после това капаче се залепва обратно. иначе не става, точно това направи и майстора срещу 15 лв.Не мога да отворя врътката на края за включването на фаровете да видя там дали не се е прецакало нещо.Ако някой знае как се отваря пишете моля ви за да мога да проверя и там.Ако не е и от там трябва да търся някъде обща връзка или реле-между табло,габарити и халогени.Възможно е то да е изпляскало или самата връзка да е хлабава за да прекъсват така.Дайте някакъв акъл..

- nikolovvd
- потребител
- Регистриран: 15 май 2006, 16:18
- Модел на автомобила: Mitsubishi X
Не смесвайте проблемине!
Обикновенно когато на арматурното табло или бутоните и превключвателите някоя крушка не свети, то проблема е изгоряля крушка. Оригиналните крушки (вградени в самите бутони) са на 14.4V, а на нашия пазар се продават такива за 12V. Затова и често горят.
Има и автомобили, където осветлението на някой бутони се отвежда с т.н. оптични кабели. Има крушка, която захранва със светлина 2-3 такива оптични влъкна и когато изгори угасват всичките индикации.
Има решение на този проблем, но не винаги е възможно да се смени някоя крушка с светодиод.
Обикновенно когато на арматурното табло или бутоните и превключвателите някоя крушка не свети, то проблема е изгоряля крушка. Оригиналните крушки (вградени в самите бутони) са на 14.4V, а на нашия пазар се продават такива за 12V. Затова и често горят.
Има и автомобили, където осветлението на някой бутони се отвежда с т.н. оптични кабели. Има крушка, която захранва със светлина 2-3 такива оптични влъкна и когато изгори угасват всичките индикации.
Има решение на този проблем, но не винаги е възможно да се смени някоя крушка с светодиод.